Del Ponte: Haaški sud neće zatvoriti vrata sve dok su na slobodi Karadžić, Mladić i Gotovina

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je u petak kako se nada da će bivši čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kao i hrvatski general Ante Gotovina, biti uhićeni i izručeni Haškom sudu (ICTY) do kraja ove godine.

"Nadam se da će Karadžić, Mladić i Gotovina biti uhićeni i prebačeni u Haag do kraja ove godine", rekla je Del Ponte na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila prioritete svog novog mandata odobrenog rezolucijom 1503 Vijeća sigurnosti UN.

Kao glavne prioritete idućeg četvorogodišnjeg ciklusa na čelu Tužiteljstva ICTY-a, Del Ponte je izdvojila dovršetak svih istraga u 2004. godini i osiguranje predaje svih preostalih bjegunaca, pri čemu je istaknula da "hrvatska vlada treba odmah prebaciti Antu Gotovinu u Haag a Srbija i Crna Gora treba to isto učiniti s Ratkom Mladićem". Vlasti bosanskih Srba moraju pružiti svu suradnju kako bi se uhitilo Karadžića, rekla je tužiteljica.

U tom kontekstu izrazila je nadu da će u svom listopadskom izviješću Vijeću sigurnosti UN, moći izvijesiti o poštivanju rezolucije 1503 u državama u regiji.

Upozorivši kako odgađanje uhićenja svih bjegunaca ugrožava "izlaznu strategiju" Tužiteljstva, Del Ponte je prvi put uz Karađžića, Mladića i Gotovinu apostrofirala i "Srebreničku petorku" optuženih za genocid.

Kao treći prioritet Del Ponte je istaknula spremnost Tužiteljstva da olakša i pomogne ispunjenju ciljeva sudaca da u 2008. dovrše sva suđenja a u 2010. sve žalbene postupke.

"Moj ured spreman je za pokretanje 19 suđenja. I dodatno, 11 optužnica koje se odnose na 17 osoba zahtijevaju uhićenje optuženih", rekla je Del Ponte.

Uspješan dovršetak rada haškog Tužiteljstva također zavisi od "cjelovite, iskrene i brze suradnje svih vlada u regiji što je vrlo jasno izraženo i u rezoluciji 1503", kazala je.

Izrazivši uvjerenje da "ICTY, lokalne vlade i međunarodna zajednica mogu zajednički pridonijeti uspostavi trajnog mira i vladavini prava i pravde za sve žrtve u regiji", tužiteljica je ocijenila "ohrabujućom" razmjenu isprika između predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića i hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

"Isprike izmijenjene ovoga tjedna između predsjednika Hrvatske i SCG ohrabrujuće su jer pokazuju želju za pomirbom koja će voditi do mira i demokracije. Pomirba se može postići samo priznavanjem zločina", kazala je Del Ponte.

Glavna haška tužiteljica također je kazala kako će joj zasebni tužiteljski mandat samo za ICTY omogućiti da se u punoj mjeri posveti samo državama bivše Jugoslavije, kako bi od njih osigurala punu suradnju. To će uključivati i češće posjete regiji.

To se, po njezinim riječima, posebno odnosi na vlasti u Banjoj Luci, jer Republika Srpska do sada nije uhitila ni jednog optuženika.

Priznavši da ju je oduzimanje funkcije glavnog tužitelja suda za Ruandu (ICTR) "rastužilo", Del Ponte je obećala punu suradnju sa svojim nasljednikom Hassanom Bubacarom Jallowom iz Gambije.

Glede postizanje sporazuma o priznanju krivnje između Tužiteljstva i optuženika, najavila je da se takav sporazum očekuje u još šest predmeta. Naglasila je značaj priznanja krivnje za proces pomirenja i utvrđivanje prave istine o ratnim zbivanjima.

Del Ponte: Spremni smo ostati koliko bude trebalo

Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte upozorila je da odgađanje uhićenja 17 haških optuženika, koji su još uvijek u bijegu, ugrožava strategiju dovršetka rada Tužiteljstva, utvrđenu nedavnom rezolucijom 1503 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Stalno odgađanje uhićenja i transfera svih bjegunaca, uključujući Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Antu Gotovinu i Srebreničku petorku može ugroziti strategiju dovršetka rada Tužiteljstva", rekla je Del Ponte na konferenciji za novinare u Haagu na kojoj je predstavila prioritete svog novog četvorogodišnjeg mandata.

Na popisu bjegunaca ICTY-a, prema objavljenim optužnicama, je 17 osoba među kojima je, uz predsjednika RS Karadžića i zapovjednika vojske RS Mladića optuženih još 1995. godine, još šest vojnih i policijskih dužnosnika bosanskih Srba optuženih za genocid.

"Srebreničku petorku", koju je izdvojila Carla del Ponte, čine Ljubiša Beara, Vinko Pandurević, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin i Vujadin Popović, zapovjednici za sigurnost Drinskog korpusa, Zvorničke brigade i brigade specijalne policije RS koji su bili među glavnim organizatorima likvidacija više od 7.000 Bošnjaka nakon pada Srebrenice u srpnju 1995., najtežeg ratnog zločina u Europi nakon II. svjetskog rata.

Šesti optuženik za genocid je Stojan Župljanin, šef službi sigurnosti i ministar unutarnjih poslova u vlasti bosanskih Srba.

Među ostalim bjeguncima su Goran Borovac, optužen za ubojstva Bošnjaka u Kozarcu; Gojko Janković i Dragan Zelenović, optuženi za zločine srpskih paravojnih snaga u Foči, Savo Todorović, zapovjednik zatvora u Foči; Dragomir Milošević, optužen za napade na Sarajevo, Milan i Sredoje Lukić, optuženi za spaljivanje zatočenih Bošnjaka u Višegradu i Vladimir Kovačević, zapovjednik bataljuna u Trebinjskoj brigadi JNA, optužen za napad na Dubrovnik.

General Ante Gotovina, jedini Hrvat među 17 haških bjegunaca, optužen je za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene u tijeku i nakon operacije "Oluja" u sektoru kojim je zapovijedao. Optužnica je na snazi od 8. lipnja 2001.

Popis haških bjegunaca, na kojem je od 17 osoba njih 15 iz Republike Srpske, među kojima i osam optuženih za genocid, čini razumljivom najavu Carle del Ponte da će u idućem razdoblju posebnu pozornost posvetiti suradnji vlasti u Banjoj Luci koje do sada nisu uhitile ni jednog optuženika. Najavila je i češće posjete Banjoj Luci i regiji u cjelini, što će joj omogućiti sadašnji zasebni mandat za ICTY.

Konferenciju za novinare zaključila je citiranjem izjava bivšeg i sadašnjeg predsjednika ICTY-a Claudea Jordaa i Theodora Merona prema kojima "ovaj sud neće zatvoriti vrata dok ne bude sudio Karadžiću, Mladiću... i dodajmo Gotovinu", kazala je.

"Dakle, spremni smo ostati koliko bude trebalo".

Pročitajte više