DEL PONTE NA KOSOVU RAZGOVARALA S MICHAELOM STEINEROM

Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte doputovala je u srijedu poslije podne u nenajavljeni posjet Prištini gdje se u prištinskoj zračnoj luci sastala s civilnim upraviteljom UNa na Kosovu (UNMIK) Michaelom Steinerom.

Del Ponte je na Kosovo stigla dan nakon što su u Haag s Kosova otputovala trojica kosovskih Albanaca protiv kojih je Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) podignuo optužnice i koji će se u četvrtak izjasniti o krivnji.

Fatmir Limaj, četvrti optuženik ICTY-a, uhićen je u utorak u Sloveniji na zahtjev tužiteljice del Ponte.

Haški sud cijenit će izraženu spremnost Fatmira Limaja, zastupnika u kosovskom parlamentu, da se dobrovoljno preda nakon objave da ga je ICTY optužio, kazala je del Ponte. Ona je rekla da je dan prije nego što je ICTY primio od UNMIK-a obavijesti da je Limaj spreman predati se dobrovoljno doznala da on nije na Kosovu već u Sloveniji i to je bio razlog da je od slovenske policije zatraženo njegovvo uhićenje.

´Najvažnije je da su ljudi na Kosovu shvatili koja su pravila igre´, rekao je sa svoje strane Steiner.

Limaj je jedan od bivših vodećih zapovjednika OVK-a. Uz trojicu bivših pripadnika OVK-a, Haradina Baljaja, Isaka Musliua i Agima Murtezija optužen je za zločine protiv albanskih i srpskih civila u logoru Lapušnik gdje su počinili zločin zatvaranja, mučenja i ubijanja civila.

Del Ponte je u srijedu završila trodnevni boravak u regiji gdje je osim Prištine posjetila i Beograd, Podgoricu i Skopje.

Pročitajte više