Del Ponte: NATO nije imao političku volju za uhićenje optuženih

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte u srijedu je, na sebi svojstven kritičan način, ispratila završetak devetogodišnje misije NATOa u BiH (SFOR), ocjenivši da Radovan Karadžić i drugi optuženici nisu uhićeni zbog nedostatka političke volje unutar Saveza.

"Zapadnom vojnom savezu nedostaje volja za uhićenje optuženih za ratne zločine", kazala je Del Ponte u intervjuu britanskom BBC-u dan prije no što će NATO svoju misiju u BiH predati Europskoj uniji.

Del Ponte je ocjenila nedopustivim da SFOR nije uhitio bivšeg političkog čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića i druge optužene iako je imao dovoljno podataka o njihovu kretanju.

"NATO je čudan instrument jer nam je puno pomagao u prikupljanju dokaza, ali su uvijek tvrdili da nemaju mandat locirati bjegunce", rekla je tužiteljica.

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai kazao je da komentari Del Ponte "nisu fer" jer NATO ne izbjegava svoje obveze, ali je suočen s bjeguncima koji koriste vrlo sofisticirane tehnike skrivanja.

SFOR je do sada priveo 28 optuženih koje je tražio Haški sud, ali je od posljednjeg uhićenja proteklo godinu i pol, što je Del Ponte s razočaranjem istaknula u izviješću NATO-u 3. studenoga.

SFOR-u se desetak dana kasnije predao optuženi bosanski Hrvat Miroslav Bralo Cicko, nakon čega je prebačen u Den Haag, ali je zasluge za njegovu predaju Del Ponte u izvješću Vijeću sigurnosti UN-a pripisala "transgraničnoj suradnji" s Hrvatskom a ne SFOR-u.

Del Ponte je u razgovoru za BBC ocjenila da se situacija s nepostojanjem političke volje sada promijenila, ali je prekasno jer NATO napušta BiH i u četvrtak će predati svoje dužnosti snagama Europske unije (EUFOR).

No NATO će zadržati dio svojih struktura i osoblja u BiH, po uzoru na organizaciju koju je ranije uspostavio u Makedoniji i Albaniji.

Stožer NATO-a ostaje u bazi Butmir kod Sarajeva s oko 150 časnika pod zapovjedništvom američkog brigadnog generala Stevena Schooka. Jedna od njihovih zadaća bit će i privođenje optuženih za ratne zločine, a general Schook je nedavno izjavio da u tome očekuje značajniju pomoć lokalnih vlasti.

Foto: FAH

Pročitajte više