Del Ponte optužila SCG za nedovoljnu suradnju nakon podizanja optužnice protiv Hadžića

GLAVNA tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda u Hagu (ICTY) Carla del Ponte u ponedjeljak je osudila pomanjkanje suradnje vlasti SCG s tim sudom, jer policija nije uspjela proteklog tjedna uhititi Gorana Hadžića, nekadašnjeg čelnika pobunjenih Srba u hrvatskom Podunavlju i predsjednika tzv. republike srpske krajine u razdoblju od 1991. do 1995.

Del Ponte je taj "novi neuspjeh" u suradnji Beograda s ICTY-em osudila na konferenciji za novinare u sjedištu Suda, na kojoj novinarima nisu bila dopuštena pitanja.

U izjavi koju je pročitala pred novinarima, Carla Del Ponte objasnila je da je zapečaćena optužnica protiv Gorana Hadžića (45) predana vlastima u Beogradu 13. srpnja u 9. 30 sati, ali je istog dana poslije podne Hadžić nestao iz svoje kuće u Novom Sadu i otad nije viđen.

Hadžića optužnica tereti za zločine protiv čovječnosti zbog progona hrvatskih civila općenito, a posebno zbog sudjelovanja u pokolju 264 Hrvata i ne-Srba koji su se sklonili u vukovarsku bolnicu tijekom općeg napada na taj grad. Kad su srpske snage 20. studenoga 1991. upale u bolnicu, svi koji su se nalazili u bolnici višestruko su premlaćivani i mučeni, a potom su odvedeni iz bolnice i ubijeni, stoji u optužnici.

Hadžićevim se nestankom broj bjegunaca koje ICTY traži popeo na 22.

(Hina) xdam ydj

Pročitajte više