DEL PONTE: SURADNJA S BEOGRADOM NEZADOVOLJAVAJUĆA I TEŠKA

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je u petak, sudjelujući u radu seminara "Srbija i Crna Gora: nove nade, novi izazovi" u Beogradu, da je suradnja vlasti u Beogradu s Den Haagom "nezadovoljavajuća i teška". L

"Skoro da uopće nije bilo uhićenja, iako se, kako mi vjerujemo, 19 optuženih nalazi na teritoriju Srbije i Crne Gore", kazala je Del Ponte, dodajući da je važno što su se neki od optuženih predali dobrovoljno, ali da to nije dovoljno, te da vlasti u Beogradu imaju dužnost omogućiti pristup svjedocima i dokumentima.

Glavna tužiteljica je, kako je kazala, ohrabrena javnim obećanjima predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića o konsenzusu o suradnji s Haškim sudom, te kazala da bi puna i konstruktivna suradnja bila "najbolja investicija u trajnu stabilnost Srbije i Crne Gore i čitave regije".

Haški sud bi Srbija i Crna Gora trebale prihvatiti "kao svoj sud, što on i jest", te ne njega gledati kao na "pomoć u suzbijanju osjećanja kolektivne krivnje svog naroda za zločine Miloševićeva režima" i sprečavanje poruka Miloševićeva režima da je Haški sud "problem i teret", dok se istodobno optuženi - poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića "i dalje otvoreno slave kao heroji".

Govoreći na skupu koji su organizirali NATO i Skupština Srbije i Crne Gore, Carla del Ponte je odala počast ubijenom srbijanskom premijeru Zoranu Đinđiću, označivši ga kao "ključnu snagu suradnje s Tribunalom" od smjene Miloševićeva režima u listopadu 2000. godine.

"Posvećen ogromnom zadatku moderniziranja Srbije, Đinđić je razumio važnost privođenja optuženih za ratne zločine pred lice pravde kroz suradnju s Haškim tribunalom. Na žalost, on je jedan od nekoliko lidera koji su razvili to razumijevanje. Za hrabro i hvale vrijedno izručenje Slobodana Miloševića Haškom sudu zaradio je sve drugo, samo ne poštivanje i podršku političke elite i javnosti u Srbiji. Vrlo žalim što njegovu viziju nisu dijelili drugi", kazala je Carla del Ponte, koja je danas i posjetila grob ubijenog premijera Đinđića da "oda počast prijatelju kojega je izgubila, koji ih je razumio i mnogo im pomogao".

Carla del Ponte najavila je da će uskoro ponovno posjetiti Beograd, kako bi se sastala s novim srbijanskim premijerom Zoranom Živkovićem.

Pročitajte više