DELFT: 60.000 NIZOZEMACA ISPRATILO SVOJU KRALJICU MAJKU

Oko 60.000 Nizozemaca okupilo se u ponedjeljak duž 13 km duge ceste koja spaja Den Haag i Delft kako bi dostojno ispratili nizozemsku kraljicu majku, princezu Julijanu koja je umrla 20. ožujka u 94. godini života.

Nakon ceremonije u Den Haagu, njezini posmrtni ostaci prebačeni su i položeni u kraljevsku grobnicu u Novoj crkvi u Delftu.

Julijana je zemlju vodila od 1948. do 1980., kad je abdicirala u korist svoje kćerke, sadašnje kraljice Beatrix. Pokopana je uz svoje pretke, na mjestu na kojemu je pokopan i utemeljitelj kraljevske obitelji Vilim Oranski koji je živio u 16. stoljeću.

Princeza Julijana bila je vrlo omiljena među nizozemskim državljanima. Bila je poznata kao jednostavna i požrtvovna osoba koja je bila protivnica protokola i trudila se približiti kraljevsku obitelj običnim ljudima.

"U običnim gumenim čizmama, kada je obilazila poplavljena područja 1953., ona je bila kraljica u naboljem smislu te riječi", podsjetila je protestantska svećenica Welmet Hudig-Semeijns, koja je posljednjih nekoliko godina bila kraljičina bliska prijateljica.

U skladu sa željom pokojne kraljice, prvi put u povijesti nizozemske kraljevske obitelji posmrtni je obred vodila žena. Hudig-Semeijns je istaknula kako u skladu s pokojničinom željom potiče ožalošćene da se sjećaju pozitivnih aspekata njezina života umjesto da žale za njom.

Princeza Julijana željela je skroman posmrtni obred, a također u skladu s princezinom željom njezina kćerka, sadašnja nizozemska kraljica Beatrix, njezine sestre, unuke i snahe bile su odjevene u bijelu umjesto u tradicionalnu crnu odjeću.

Pokopu su, među ostalima, prisustvovali predstavnici petnaest kraljevskih obitelji.

(Hina) xmh ydv

Pročitajte više