"Delo" uoči susreta Žužul-Rupel: Hrvatska mora biti elastičnija

ZBOG međunarodnih okolnosti i skorog ulaska Slovenije u EU, Hrvatska bi za pregovaračkim stolom trebala biti "elastičnija nego ranije", navodi ljubljansko "Delo" u svom broju od petka, uoči prvog sastanka ministara vanjskih poslova Miomira Žužula i Dimitrija Rupela u Zagrebu.

Ukoliko sporazum Hrvatske o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SSP) ne bude ratificiran u svim zemljama članicama Unije do 1. svibnja, kada u EU ulazi 10 novih članica, a među njima i Slovenija, to će značiti da će SSP trebati ratificirati i sve nove članice, uključujući i Sloveniju, piše "Delo".

"To bi pak", dodaje u članku zagrebački dopisnik lista Peter Žerjavič, "početak pregovora o članstvu Hrvatske u EU još više vremenski udaljilo".

List navodi da je nova hrvatska vlada svjesna potrebe dobrih odnosa sa Slovenijom, no da Hrvatsku u odvajanju od "balkanskog paketa" sputavaju i odnosi s Haagom, te očekivanja Italije u vezi s ribarenjem u Jadranu.

"Očito je da talijanska politika želi nešto postići prije nego što ratificira SSP", ocjenjuje "Delo", koje među problemima nove hrvatske vanjske politike navodi i vjerojatnu kritiku EU u slučaju mogućeg pretjeranog približavanja američkoj politici.

(Hina) fl dj

Pročitajte više