Demokratski kandidati napali Busha tamo gdje je najjači

DEMOKRATSKI predsjednički kandidati napali su američkog predsjednika Georgea W. Busha u subotu rekavši kako se nije dobro suprotstavio terorizmu i zaštitio Sjedinjene Države od terorizma.

Demokratski kandidati, pojavivši se na sindikalnom forumu u Des Moinesu u Iowi, kritizirali su Busha, koji će im se suprotstaviti na izborima 2004., u onome što Bijela kuća smatra njegovim najjačim stranama, rezultatima u borbi protiv terorizma i zaštiti Amerikanaca u domovini.

Kritika je došla nakon tjedna u kojem su teroristi ubili desetke ljudi u napadima u Saudijskoj Arabiji i Maroku, za koje dužnosnici kažu da nosi obilježja al-Qaide.

Senator Bob Graham iz Floride kazao je kako se Bush usmjerio na Bagdad i zanemario prijetnju koju predstavlja al-Qaida.

Howard Dean je rat u Iraku nazvao skretanjem koje nije učinilo Sjedinjene Države sigurnijim.

Zastupnik Richard Gephhardt iz Missourija je rekao da su Sjedinjene Države "ranjive na buduće napade jer ova administracija nije uradila svoj posao i nije povećala domovinsku sigurnost".

Bio je to prvi pokušaj osvajanja naklonosti sindikata čiju potporu želi svaki demokratski kandidat.

Na skupu je sudjelovalo sedam od devet demokratskih kandidata za američkog predsjednika. Senator Joseph Lieberman iz Connectituta nije sudjelovao zbog židovskog sabata, a senator John Kerry iz Massachusettsa je govorio u New Hampshiru.

Sudjelovali su i senator John Edwards iz Sjeverne Caroline, Carol Moseley Braun, bivša senatorica Illinoisa, i zastupnik Dennis

Kucinich iz Ohia.

Demokrati su u pitanje stavili i Bushovo proglašavanje američke pobjede u Iraku kao poraza terorizma.

Al Sharpton je upitao gdje je Osama bin Laden, što se dogodilo sa Sadamom Huseinom i kako to da Sjedinjene Države ne mogu naći oružje masovnog uništavanja u Iraku.

Pročitajte više