Demokršćani u Njemačkoj žele zaustaviti priljev izbjeglica: "Potrebna nam je pauza"

Ilustracija: EPA

U NJEMAČKOJ se danas razvila rasprava oko odnosa prema tražiteljima azila koji u sve većem broju dolaze u zemlju pri čemu oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU traži zaustavljanje priljeva izbjeglica, a stranke vladine koalicije ustraju na poštivanju konvencija o ljudskim pravima.

"Nacionalne blokade i neregulirani uvjeti na vanjskim granicama Europske unije nisu nikakva alternativa", rekao je unutarnjopolitički glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sebastian Hartmann za dnevnik Die Welt, a političarka vladajuće stranke Zeleni Lamya Kaddor rekla je kako nije moguće odustati od zaštite ljudskih prava kako bi se ukinula migracija.

Oni su time reagirali na prijedlog potpredsjednika stranačkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Jensa Spahna koji je u jednom intervju zatražio pauzu u procesu primitka izbjeglica u Njemačku. "Njemačkoj je potrebna pauza od potpuno nekontroliranog useljavanja azilanata", rekao je bivši ministar zdravstva Spahn. 

"Nama je potreban potpun preokret"

On se založio za to da se na razini Europske unije dozvoli godišnje 300 do 500 tisuća azilanata koji bi bili raspoređeni po zemljama članicama. On je ukazao na to da je samo u prvih šest mjeseci ove godine u Njemačkoj azil zatražilo oko 160 tisuća osoba što je gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine.

Spahn je rekao kako integracija osoba koje dolaze iz kriznih područja iziskuje "ogromne napore" pri integraciji i da pritom dolazi do opterećenja institucija. Spahna je podržao bivši predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel koji je zatražio jasno ograničenje broja useljenika koji u Njemačkoj traže azil.

"Nama je potreban potpuni preokret kad je u pitanju politika useljavanja", rekao je bivši ministar vanjskih poslova. I iz Liberalno-demokratske stranke (FDP), trećoj stranci vladajuće koalicije, dolaze signali za ograničavanje useljavanja. Vodeći član zastupničkog kluba Unije CDU/CSU, Thorsten Frei, pozvao je vladu na čelu s Olafom Scholzom da zajednički s oporbom reformira trenutni zakon o azilu.

Socijaldemokrati u Danskoj uveli restriktivnu useljeničku politiku

"Mi smo taj zakon već jednom reformirali početkom devedesetih, mislim da to možemo i sada", rekao je Frei. Početkom devedesetih SPD je u jeku dolaska velikog broja izbjeglica, prije svega iz zemalja bivše Jugoslavija, podržao Unijinu reformu koja je donijela stroža pravila pri postupku dodjele azila.

Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD) se nedavno na razini EU založila za centre na vanjskim granicama Europske unije u kojima bi se odlučivalo o tome imaju li pojedini tražitelji azila pravo na zaštitu.

U javnosti se posljednjih tjedana razvila i rasprava oko toga treba li vladajuća SPD slijediti primjer svojih danskih stranačkih kolega koji su tijekom posljednjih godina u Danskoj proveli jednu od najrestriktivnijih useljeničkih politika unutar EU.

Pročitajte više