Der Standard: Kulturnjaci protiv revizionista u hrvatskoj vladi

Screenshot: Der Standard

KULTURNI stvaraoci se mobiliziraju protiv ultradesnog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. On je postao problem za vladu.

Postavljaju na internetu zahtjeve da odstupi. Pjevaju protiv njega. Brojni hrvatski kulturni stvaraoci već se tjednima mobiliziraju protiv ministra Zlatka Hasanbegovića – čovjeka koji se divi pro-nacističkoj ustaškoj državi NDH i relativizira zločine iz tog doba. Čak je i austrijski književnik Robert Menasse već potpisao poziv za njegovo odstupanje.

Hasanbegović je u međuvremenu najpoznatiji ministar nove vlade. I daleko najnepopularniji. Tome sam aktivno doprinosi nazivajući umjetnike „ekshibicionistima“ ili „smiješnim uličnim glumcima“. Kao glavnog neprijatelja ne vidi ga samo lijeva opozicija, i unutar njegove vlastite stranke, vladajućeg konzervativnog HDZ-a, njegova mizerna reputacija kvari raspoloženje.

“Nacionalna tragedija“

Hasanbegović je antifašizam nazvao „praznom floskulom“. Navodne je bio dio ultradesne političke organizacije „Hrvatski oslobodilački pokret“ (HOP). Ovog tjedna izronio je njegov video iz 2012. godine u kojem oplakuje kraj nacističke marionetske kao „najveću nacionalnu tragediju i poraz“ Hrvatske. Hasanbegović je po svojim tekstovima poznat kao revizionist. Uz to se redovito pojavljuje u Bleiburgu u Koruškoj, gdje se svake godine komemorira masakr s kraja Drugog svjetskog rata, kojeg desnica politički instrumentalizira.

Politički neugodno je prije svega što je u funkciji ministra kulture nadležan i za medije. Mnogi u Hrvatskoj su zabrinuti da bi ih on mogao pokušati disciplinirati. Još u siječnju je otpustio državni savjet za neprofitne medije.

Mediji uz nogu

To je bio povod za zabrinutost da će se trošiti manje javnih sredstava za medije koji se zauzimaju za ljudska prava. Analitičar Davor Gjenero dvoji međutim da Hasanbegović može ograničiti slobodu medija. „On politički ne može učiniti uopće ništa, jer stoji sasvim u kutu“, smatra. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko ne usudi ga se, međutim, otpustiti. Već nakon nekoliko dana morao je izbaciti ministra za veterane. Još jedan odlazak potkopao bi njegovu kadrovsku politiku.

Hansabegović je, kaže Gjenero, rođak Karamarkove bivše supruge koja je krajnje utjecajna i odlučuje o pozicijama u ministarstvu vanjskih poslova. Enisa Karamarko i Zlatko Hasanbegović su Muslimani. Upravo stoga što kao Musliman želi biti prihvaćen u Hrvatskoj, on nastoji biti „osobito hrvatski“ nastrojen. Za njega je povijesno od značaja da su u državi NDH, koja se protezala i na Bosnu i Hercegovinu, Muslimani dijelom bili pripadnici ustaša.

Nije dio zemlje

Međutim, Hasanbegović kao ni Karamarko nikako nisu za to da se Bosna i Hercegovina i dalje komada i Hrvatska dobije Hercegovinu kao vlastiti dio zemlje, kako žele to tamošnji nacionalisti. Stoga je i dio njegove vlastite stranke, koja forsira ovaj projekt, protiv njega.

Adelheid Wölfl/Der Standard

*preveo Nenad Popović

Nenad Popović je jedan od najpoznatijih hrvatskih intelektualaca. Bio je prevodilac kod zagrebačkog izdavača Durieuxa, a urednik je književnog časopisa Fantom slobode. Njemački PEN dodijelio mu je Medalju Hermanna Kestena.

Pročitajte više