Deseci poginulih u eksploziji Toyote s 500 kg eksploziva

DESECI Iračana i dvojica djelatnika američkoga ministarstva obrane poginuli su u nedjelju u snažnoj eksploziji kamioneta Toyote s petstotinjak kilograma eksploziva što se dogodila ispred sjedišta američke uprave u Bagdadu.

Glasnogovornica američke vojske potvrdila je pogibiju 18 osoba, ali odbila je potvrditi smrt dvojice Amerikanaca. Jedan irački dužnosnik na mjestu događaja rekao je da je u eksploziji poginulo 35 Iračana. Televizija Al-Jazeera objavila je da je ozlijeđenih više od 90, a zapadne agencije javljaju da je riječ o 60 osoba.

Arthur Bremer, Amerikanac na čelu privremene okupacijske vlade, izdao je priopćenje u kojem taj napad naziva "još jednim jasnm pokazateljem ubilačkog i ciničnog terorističkog pokušaja da potkopa slobodu."

I iračka vlada koju su imenovale koalicijske vlasti izdala je priopćenje sa oštrom osudom napada. U pripćenju se kaže da je ta eksplozija čisti teroristički akt bez političke poruke.

U subotu navečer u Tikritu dvije su osobe poginule kad je eksplodirao još jedan automobil-bomba u blizini američke ophodnje, objavila je vojska. Poginuli, među njima i jedan rođak Sadama Huseina, bili su u tom vozilu, a treća osoba iz vozila preživjela je. Među Amerikancima nije bilo žrtava.

U Basri, luci na jugu Iraka, u nedjelju su u eksploziji poginula dvojica u Iračana, a ranjena dvojica britanskih vojnika, objavila je televizija Al-Jazeera.

Pročitajte više