Deseci tisuća ljudi marširalo za jednakost: Gradonačelnik na Gay Prideu u Parizu

DESECI tisuća pristaša prava homoseksualaca danas su marširali ulicama Pariza kako bi proslavili deseti "Gay Pride vikend" u glavnom gradu Francuske.

Sudionici su pozdravili odluku New Yorka da se legaliziraju istospolni brakovi. U paradi je sudjelovao i gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoe i mnogi drugi političari. Marširanje za jednakost je došlo nakon što je sredinom ovog mjeseca francuska Nacionalna skupština odbacila prijedlog socijalista da se i u toj državi legaliziraju istospolni brakovi.

Čak 63 posto Francuza podržava gay brakove

Iako je francuska ljevica bila za legalizaciju, nju je spriječila većina zastupnika iz desničarskih stranaka, među kojima su bili i oni iz UMP-a predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Prema anketi koju su provele francuske novine Dimanche Ouest, čak 63 posto Francuza podržava legalizaciju, dok bi ih 58 posto poduprlo i da istospolni partneri posvajaju djecu.

Glasači desnice su malo manje entuzijastični, te bi njih 41 posto poduprlo istospolne brakove, dok bi ih 37 posto bilo za posvajanje. Gay Pride su u Parizu ove godine održavao pod parolom "Marširamo za jednakost 2011., a glasamo 2012" kao poruka za predsjedničke izbore koji će se dogoditi druge godine.

Na prošlogodišnjem Prideu u Parizu se, prem procjenama policije, skupilo 99 tisuća ljudi, dok su organizatori tvrdili kako je marširalo čak 800 tisuća ljudi.

Pročitajte više