Deset posto građana Hrvatske daje mito javnom sektoru

Foto: Transparency International

GLOBALNI barometar korupcije kojeg objavljuje Transparency International pokazao je da je 10 posto građana Hrvatske u proteklih godinu dana podmitilo javni sektor kako bi kako bi ostvarilo svoja prava.

Svaki drugi građanin korupciju vidi kao jedan od najvećih problema u Hrvatskoj, čak 57 posto ih smatra da napori izvršne vlasti nisu dovoljni u borbi protiv korupcije.

Manje od 40 posto građana smatra da naše društvo osnažuje prijavitelje nepravilnosti.

U Hrvatskoj je ovo istraživanje je provedeno na 1503 ispitanika, kako bi se dobili rezultati o percepciji korupcije kod građana.

Na rezultate istraživanja osvrnuli su se i iz udruge Transparency International Hrvatska (TIH) u kojoj smatraju da se protiv korupcije treba boriti vlastitim opredjeljenjem, a ne zbog vanjskih poticaja.

"Borba za transparentno društvo temelji se na stvarnoj volji političkih aktera i nositelja vlasti da pozitivne društvene vrijednosti poput poštenja, odgovornosti i učinkovitosti učine poželjnim ponašanjem.

Svakog pojedinca ili prijavitelja nepravilnosti treba osnažiti i zaštiti kako bi ukazivanjem na propuste učinili ovo društvo poželjnim mjestom za život, poticanje ulaganja i napredak u cjelini.

Hrvatska se protiv korupcije mora boriti vlastitim opredjeljenjem i snagom, a ne isključivo poticajima vanjskih i viših interesa uvjetovanih globalnim trendovima.

To je strateško opredjeljenje društva da se koruptivno ponašanje prevenira ugradnjom sustavnih alata u tijela javne vlasti, sve koruptivne nepravilnosti sankcioniraju, a neodgovorni pojedinci kazne i onemoguće u javnom djelovanju. Neki od alata su reguliranje lobiranja i zaštita prijavitelja nepravilnosti.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Pročitajte više