Desničari našli način kako opravdati svoju Kolindu

Foto: Goran Stanzi, Luka Stanzi/ Pixsell ); "Predsjednice, trebala si znati da ti ovo nikad neće oprostit Hrvati. Zgazila si povjerenje naše, zbog najvećeg srbskog mutikaše!", stajalo je na jednom transparentu)

ODLASKOM srpskog predsjednika Aleksandra Vučića iz Hrvatske počelo je saniranje političke štete nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svoje vjerne birače koji su prosvjedovali protiv dolaska čelnika susjedne zemlje nazvala "pojedincima s rubova političkog spektra" i marginalcima.

>> Kolinda pljunula na "branitelje" koji su je doveli na vlast: "To su marginalci"


>> Željko Sačić prijeti Kolindi: "Nećete dugo vladati"

>> HDZ-ovo glasilo Kolindi je objavilo rat

>> Culej: Kad je govorila o marginalcima, Kolinda nije mislila na mene, sto posto sam siguran

Naime, prvo je portal Narod lansirao tezu kako predsjednica nije mislila na prosvjednike na središnjem zagrebačkom trgu već na prosvjed koji je isti dan organizirao čelnik AHSP-a Dražen Keleminec!? Danas je tu tezu pokušao širiti zastupnik HDZ-a Stevo Culej, da bi na kraju i sama predsjednica preko portala bliskog HDZ-u pokušala objasniti svoju izjavu. No, krenimo redom.

Danima je trajala kampanja protiv dolaska Vučića

Danima prije dolaska predsjednika Vučića trajala je negativna kampanja koju su vodile veteranske udruge te dežurni politički analitičari desnice. Na dan dolaska srpskog predsjednika veteranske udruge na čelu s udrugom udovica hrvatskih branitelja organizirale su i prosvjed na Markovu trgu, a gost iz VIP lože s predsjedničine inauguracije Velimir Bujanec pozivao je veterane na prosvjede. 

Na kraju se na središnjem trgu okupilo par stotina prosvjednika koji su na putu prema Markovu trgu zaustavljeni policijskim barikadama u Radićevoj ulici. Gotovo svi mediji pratili su taj prosvjed na kojem se vrijeđao srpski predsjednik.

Kitarović o marginalcima

Na svečanoj večeri, nakon prosvjeda Grabar-Kitarović ispričala se Vučiću zbog neugodnosti zbog prosvjeda.

"Demokratsko je pravo prosvjedovati, ali ono što apsolutno ne mogu podržati je bilo kakvo vrijeđanje i govor mržnje. Ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra diktiraju politiku. Politiku, međudržavne odnose trebamo diktirati mi, državnici i ogromna većina naših građana koja podržava posjet predsjednika Vučića Hrvatskoj", rekla je predsjednica.

Već istog dana HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić koji je bio na prosvjedu protiv Vučića, baš kao i umirovljeni general Željko Sačić, izrazili su zgražanje nad izjavama Grabar-Kitarović.

Veterani o Kolindi: Kako vas nije sram!

"Nismo politički marginalci ni u kojem slučaju, naročito nismo u izborima politički marginalci", rekao je Đakić, dok je Sačić poručio kako Grabar-Kitarović neće dugo biti predsjednica.

"Predsjednice, što Vam bi?! Pa Vi ste heroje iz Domovinskog rata, hrvatske heroje i ratnike, pravdoljubive i istinoljubive ljude, stradalnike i hrvatsku žrtvu grubo oklevetali, jer smo svi mi po Vama - marginalci s ruba političkog spektra i s ruba bilo kakvog razmišljanja. Pa kako Vas nije stid i sram?", reagirao je Sačić. Za mnoge političke analitičare ovo je bio početak ozbiljnih previranja u HDZ-u, a čak je i prohadezeovski portal Direktno napisao da su riječi predsjednice "o takozvanim marginalnim skupinama zaparale uši javnosti".


A onda kreće saniranje štete.

Iskopali Keleminca

Prvi je krenuo portal Narod lansiranjem teze kako su tog dana bila dva prosvjeda. Onaj drugi organizirala je Autohtona hrvatska stranka prava ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) te srbijanskim veleposlanstvom u Zagrebu.

Predsjednik stranke Dražen Keleminec poručio je državnom vrhu toga dana da je sramotno što su pozvali Vučića jer je, kazao je, riječ o četniku koji je poticao na ubojstva i agresiju protiv Hrvatske. Na tom prosvjedu bilo je jedva više od deset pristaša, a poruke Vučiću bile su gotovo iste kao i one na središnjem trgu. No, bio je to sasvim periferni događaj tog dana, a mnogi koji su detaljno pratili Vučićev posjet nisu za to ni znali.

"Koga je predsjednica nazvala ‘političkim marginalcima’?", pitao se ipak narod.hr, a onda je krenula i kampanja po društvenim mrežama. Dvojbe nema, veterani nisu marginalci, ali jest Kelemenac. Tu teoriju osnažio je HDZ-ov Stevo Culej koji je također bio na prosvjedu.

Mislila je predsjednica na sve, i na ljevicu, i na desnicu

"Ja sam sto posto siguran da predsjednica nije mislila na mene. Ja jako dobro znam na što je predsjednica mislila kada je govorila o političarima s ruba političkog spektra koji se uredno pojavljuju uvijek kada je HDZ na vlasti i koji marširaju Zagrebom - A-HSP, stranka Dražena Keleminca", rekao je Culej.


HDZ-ov portal koji se prije dva dana ipak drznuo kritizirati predsjednicu danas popodne ponudio je prostor za političko saniranje izjave kroz ekskluzivnu izjavu predsjednice.

"Mislila sam na one pojedince s krajnje ljevice i desnice koji svojim istupima i ponašanjem čine nemjerljivu štetu Republici Hrvatskoj", rekla je predsjednica za Direktno.

Za veliki dio njenih birača ova suluda teorija, po svemu sudeći, bit će dovoljna da je opet zavole.

Pročitajte više