Desničari obredno spalili tjednik Novosti: "Šire velikosrpsku propagandu i mržnju"

AUTOHTONA - Hrvatska stranka prava jučer je organizirala prosvjedni skup ispred središta Kultirnog vijeća "Prosvjeta" na kojem su tražili da Vlada prestane financirati tjednik Novosti te da se on ukine.

Iz A-HSP-a tvrde kako se taj tjednik bavi "velikosrpskom propagandom" i "širenjem mržnje prema hrvatskom narodu". Obredno su i zapalili dva primjerka najnovijeg broja tog lista na čijoj naslovnici se nalazi naslov "Pokazna vježba u Gajevoj" uz dodatak "obadva, obadva su pala!". Taj dodatak je posljednjih tjedana postao zaštitni znak tjednika Novosti.

"Vrijeđaju Domovinski rat, Oluju, branitelje i Hrvatsku"

Na desničarskom skupu je bilo 100-njak prosvjednika koji su pred sjedište SNV-a došli "oboružani" zastavama i transparentima. Predsjednik A-HSP-a Dražen Keleminac je kazao kako Novosti svojim napisima vrijeđaju Domovinski rat, Oluju, branitelje i Hrvatsku. Kazao je i kako je urednica toga list Andrea Radak, navodno izjavila da su vrijeđali i da će to činiti opet, jer ima je sloboda važnija od svetinje.

No, Keleminac se zapitao kakva je to sloboda ako se vrijeđaju Domovinski rat i hrvatski branitelji. "Oni tvrde da je to sloboda govora, a mi tvrdimo da je to riječ mržnje", kazao je Keleminac i podsjetio da su međunarodne novinarske institucije stale na stranu Novosti i tražile da se ne ugrožavaju medijske slobode te su osudile hajku na tjednik.

"Srbi u Hrvatskoj imaju veća prava od Hrvata"

"No, nije to hajka na Novosti i na Srpsko narodno vijeće, nego hajka na Hrvatsku i sve one koji su ju stvarali", kazao je Keleminac i dodao kako nemaju pravo na govor mržnje. Tvrdi kako danas Srbi u Hrvatskoj, zbog koalicije Sanadera i Pupovca, imaju veća prava od samih Srba. "Srbima je  omogućeno pravo povrata stanova na temelju stanarskog prava koje su izgubili, jer su napustili Hrvatsku i borili se protiv nje i njezinih građana. Također primaju i mirovine, a hrvatska je vlada financirala i izgradnju spomenika u Srbu s 3,7 milijuna kuna odakle je krenuo 'četnički ustanak' i pokolj hrvatskog stanovništva", kazao je Keleminac.

Nakon skupa su prosvjednici otišli na Trg bana Jelačića i potpisali peticiju za ukidanje tjednika Novosti koju je organizirala braniteljska udruga znakovitog naziva "Nezavisni dragovoljci hrvatski" (NDH).

"Pokazani ustašluk u Berislavičevoj"

Srpsko narodno vijeće je na ovaj potez A-HSP-a reagiralo tekstom s naslovom "Pokazni ustašluk u Berislavićevoj" te nadnaslovom "Izgubljeni pravaši na pogrešnoj adresi". U tekstu se tvrdi kako je na prosvjedu bilo 30-ak ljudi te da su na njemu prosvjednici nosili i dvije zabranjene hrvatske zastave sa prvim bijelim poljem na grbu. Potpisniku teksta Nenadu Jovanoviću je nejasno zašto su se desničari okupili ispred Prosvjete, a ne SNV-a ili redakcije Novosti.

"U cijeloj priči ostaje nejasno zašto su se učesnici protesta okupili ispred zgrade jedne kulturne organizacije kao što je 'Prosvjeta', a ne ispred zgrade u kojoj je SNV ili redakcije Novosti. Posebno zato što na zgradi ispred koje su se okupili u Berislavićevoj 10. jasno, latiničnim slovima na dobro uočljivoj, pozlaćenoj ploči piše SKD 'Prosvjeta'", napisao je Jovanović te se upitao da li pravaši znaju čitati latinicu, "ili bi možda, ipak bolje uočili i pročitali da je taj naziv napisan ćiriličnim slovima". Urednik Novosti Rade Dragojević nije želio komentirati ovaj prosvjed ispred "Prosvjete".

 

Pročitajte više