D´estaing upozorava protiv revizije europskog ustava

PREDSJEDNIK Europske konvencije Valery Giscard dEstaing upozorio je u srijedu europske vlade da u većoj mjeri ne mijenjaju nacrt europskog ustava izrađen pod njegovom palicom, unatoč kritikama Europske komisije i nekih država članica EU.

"Ne može se dirati jedan dio strukture a da se ona cijela ne uzdrma", rekao je dEstaing pred Europskim parlamentom, mjesec dana prije početka Međuvladine konferencije (IGC) i konačnih pregovora europskih vlada o prijedlogu Ustava.

"Oni koji misle da mogu ozbiljnije izmijeniti naše institucionalne prijedloge u krivu su", naglasio je, aludirajući na one koji, poput Europske komisije i nekih europskih država, traže reviziju određenih odredbi prijedloga Ustava.

Europski zastupnici njegov su govor toplo podržali. Vođe glavnih parlamentarnih skupina, socijalist Enrique Baron Crespo i liberal Graham Watson, također su podržali glavne odrednice Ustava.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi zatražio je pak od europskih država da si ostave dovoljno "vremena za razmišljanje" a ne da samo potvrde rad Konvencije.

Podsjetio je da se Europska komisija protivi smanjenju broja svojih članova na 15, čime bi se prekinula praksa jednog povjerenika po državi članici. Izrazio je također i nezadovoljstvo zadržavanjem jednoglasnog odlučivanja u 50 područja života EU.

Predstavnici talijanskog predsjedništva EU, koje će voditi međuvladine pregovore, pohvalili su pak "izvrstan kompromis" koji je postigla Konvencija.

Gianfranco Fini, potpredsjednik talijanske vlade, upozorio je da bi bilo "vrlo opasno pokušavati značajnije mijenjati stvari", iako smatra da su stanovita poboljšanja moguća.

"Treba pokušati poboljšati i dovršiti dijelove ustava o kojima još nema konačnog dogovora, dijelove koji ne zadiru u institucionalne stupove koje je definirala Konvencija", rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

Obojica ministara podržali su prijedlog da Europski parlament sudjeluje u radu Međuvladine konferencije, i na ministarskim sastancima i na sastancima šefova vlada. Tu zamisao podržava i Valery Giscard dEstaing, koji je ponovno pozvao na "transparentnost" međuvladinih pregovora.

Pročitajte više