RODITELJI OČAJNI Devetogodišnjacima se ukida boravak, a Bandić baca milijune na uniforme

Foto: FaH/OŠ Remete

OD sljedeće školske godine u zagrebačkoj Osnovnoj školi Remete vrlo vjerojatno se ukida tzv. produženi boravak za učenike 3. razreda. Ta informacija priopćena je roditeljima čija djeca trenutno pohađaju 2. razred, a koji su istom jako nezadovoljni. Zbog te odluke njihovi devetogodišnjaci morat će boraviti sami kod kuće dok se oni ne vrate s posla.

"Bandić planira trošiti novac na uniforme, a naša djeca od sljedeće godine neće moći ostati u boravku. Hoće li nam gradonačelnik platiti dadilje za njih?", za Index su razočarano rekli neki od roditelja koji su htjeli ostati anonimni.

Oni smatraju da postoje prioriteti koji su mnogo važniji od uniformi u školama, a  jedan od njih je i osiguravanje produženog boravka za njihovu djecu. Roditelji koji nemaju pouzdanu osobu da im pričuva dijete dok su oni na poslu, tvrde kako su devetogodišnja djeca  još uvijek mala za samostalan boravak kod kuće bez nadzora odrasle osobe.

Istaknuli su i to da su im pri upisu djece u školu nadležni obećali osigurati produženi boravak tijekom pohađanja razredne nastave, odnosno tijekom prva četiri razreda.

"Trebamo što prije nadograditi školu"

Kontaktirali smo i ravnateljicu OŠ Remete, Brankicu Hercigonju, koja je rekla da postoji vjerojatnost od 50 posto da se ovakva situacija zaista odvije. Problem je, kako kaže, u tome što škola nema dovoljno prostora za tako velik broj učenika koji ju pohađaju, a uz to je i jedna od rijetkih škola u Zagrebu kojoj nedostaje školsko igralište, pa djeca koja borave cijeli dan u školi ne mogu izaći na svježi zrak.


"Školi je hitno potrebna nadogradnja. Trenutačno nam nedostaju još četiri učionice za ovoliko mnogo djece. Morali smo pregrađivati postojeće učionice i snalaziti se na razne načine. Ako se i ove godine upiše veliki broj djece, morat ćemo trećim razredima ukinuti boravak jer jednostavno neće biti mjesta za svu djecu. Zaista ćemo dati sve od sebe prilikom rješavanja ovoga problema, ali morali smo na vrijeme obavijestiti roditelje kako bi bili spremni ako zaista dođe do ovakvog razvoja situacije", rekla nam je ravnateljica.

Dodala je i to kako će pokušati svima izaći ususret, kao i činjenicu da su iz škole još u listopadu obavijestili nadležne o spomenutom problemu.

"Gradonačelnik je uvijek imao razumijevanja za našu školu, pa se iskreno nadamo da će tako biti i ovoga puta", rekla je ravnateljica koja smatra da se problem nedostatka prostora može riješiti isključivo nadogradnjom još jednog kata.

Na površinama oko škole nema prostora za nadogradnju, pa je stoga OŠ Remete jedna od rijetkih zagrebačkih škola koja nema ni školsko igralište.

Grad: Ravnateljica je poslala dopis tek prije dva dana

U Gradskom uredu za odgoj, obrazovanje i sport za Index tvrde kako nije istina da je ravnateljica  u listopadu tražila da se škola nadogradi, već je dopis iz škole poslan 13. veljače ove godine.


Također su spomenuli da je ta škola već dvaput nadograđena, ali da se i ovaj najnoviji zahtjev razmatra. Istaknuli su kako ravnatelji pravovremeno trebaju obavijestiti njihov ured o mogućim potrebama te da će oni nakon primljene obavijesti razmatrati njihove zahtjeve.

Raspitali smo se i o tome kakva je situacija s produženim boravkom za djecu u drugim zagrebačkim školama.

Iako u Gradu kažu da je boravak organiziran za učenike 1., 2. i 3. razreda, situacija na terenu je drugačija. Škole većinom imaju organiziran boravak isključivo za djecu koja pohađaju 1. i 2. razred.

To znači da devetogodišnja djeca zaposlenih roditelja borave sama kod kuće nakon dolaska iz škole, budući da mnogi roditelji nemaju na raspolaganju ''baka servis'' ili nisu u mogućnosti plaćati dadilju.

To je ujedno i razlog zbog kojeg su se pobunili roditelji djece iz OŠ Remete. Da stvar bude gora, takva odluka donosi se u vrijeme kada gradonačelnik Milan Bandić škole uvodi uniforme na koje će potrošiti čak 20 milijuna kuna.

Što u Gradu kažu? Kakva je stvarna situacija?

Prema informacijama Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje, u ovoj školskoj godini program produženog boravka organizira se u 110 osnovnih škola, od ukupno 115 koje su u nadležnosti grada Zagreba.


"Ovaj program realizira 535 učitelja razredne nastave za potrebe 12.970 učenika raspoređenih u 535 odgojno-obrazovnih skupina produženog boravka. Navedeni podaci pokazuju povećanje od 41 skupine u odnosu na 2015./2016. godinu", rekli su za Index u nadležnom gradskom uredu.

Istaknuli su i to da se ove školske godine produženi boravak organizira za učenike 1., 2. i 3. razreda, a iznimno i za učenike 4. razreda.

"Osnovne škole, na osnovi iskazanih potreba i interesa roditelja, dostavljaju ovom Uredu na kraju svake školske godine prijedlog ustroja odgojno-obrazovnih skupina produženog boravka za iduću školsku godinu. O organizaciji programa produženog boravka odlučuje Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport na osnovi obrazloženog prijedloga svake škole", stoji u odgovoru nadležnog Gradskog ureda.

Unatoč tome, roditelji djece iz nekoliko različitih škola tvrde da odluka o tome koliko dugo djeca mogu koristiti produženi boravak ovisi o stavu ravnatelja te o organizaciji škole.

Kontaktirali smo nekoliko zagrebačkih škola kao što su OŠ Vrbani, OŠ Špansko Oranice, OŠ A.B. Šimića, OŠ Dragutina Domjanića i OŠ Bartola Kašića. Navedene škole imaju organiziran boravak isključivo za učenike 1. i 2. razreda, što je suprotno tvrdnjama  Gradskog ureda za odgoj, obrazovanje i sport.

Pročitajte više