Dijalog je temelj politike EU i OESS-a prema budućnosti Kosova

Budućnost Kosova je u Europskoj uniji, a politika EU i OESSa prema pitanju statusa Kosova temelji se na dijalogu, pri čemu su određena jasna pravila koja će biti primijenjena u razgovorima o budućnosti Kosova, izjavio je u ponedjeljak navečer u Beogradu, nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem, predsjedavajući OESSa i ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrije Rupel.

"Nema vraćanja na razdoblje od prije 1999. godine. Nema podjele Kosova i nema pripajanja ni jednom dijelu albanskog govornog i etničkog područja", kazao je Rupel. On je dodao da će Slovenija, kad ovoga ljeta postane predsjedavajuća EU, pomoći SCG u pregovorima i nastojanju da svi europski standardi za koje se SCG zalaže budu primijenjeni.

Ministar Drašković je kazao da na Kosovu u cjelini moraju biti primijenjeni demokratski standardi, koji podrazumijevaju najviši stupanj zaštite manjina, ali i popravak porušenog, siguran život nealbanskog stanovništva i sigurnost povratka izbjeglica na Kosovo. Također, naglasio je Drašković, sadašnji se status državne granice SCG, uključujući i granica s Albanijom, ne može mijenjati ili preimenovati, već granica mora biti "europske kvalitete, potpuno otvorena i prohodna".

Dimitrije Rupel u utorak putuje u Crnu Goru, gdje će razgovarati s crnogorskim dužnosnicima, te s predsjednikom državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem.

(Hina) xttag ysb

Pročitajte više