DIJETE KOJE SE TEMELJE NA VEĆOJ KOLIČINI PROTEINA ŠTETE PLODNOSTI ŽENA

Dijete koje se temelje na uzimanju hrane bogate proteinima mogle bi smanjiti ženama izglede da zatrudne, pokazalo je istraživanje predstavljeno u Berlinu na 20. konferenciji Europskog društva za ljudsku reprodukciju i embriologiju.

Američki istraživači utvrdili su da dijeta koja se sastoji od 25 posto proteina remeti razvoj gena embrija miševa od početka implantacije. Osim toga ta dijeta ima negativan učinak na implantaciju embrija u maternicu i na razvoj fetusa.

Kako je kazao liječnik David Garner, znanstveni direktor Centra za reprodukcijsku medicinu države Colorado, "iako su istraživanja vođena na miševima, rezultati dijeta i plodnost isti su i kod ljudi".

Prijašnja istraživanja pokazala su da veća konzumacija proteina povećava i razinu amonijaka. A dokazano je da je povećana količina amonijaka štetna za razvoj embrija miševa uzgajanih u laboratoriji te da mijenja gen H19 odgovoran za rast fetusa.

Dijete bogate proteinima, koju je zagovarao Atkins od 1975. godine, vrlo su popularne u SAD-u.

Takva dijeta zabranjuje potrošnju tjestenina, kruha, riže, žitarica, krumpira, kukuruza, kolača, graha, leće, graška te voća.

S druge strane sva hrana bogata proteinima može se jesti u neograničenim količinama: meso, riba, jaja, sir, maslac, margarin, majoneza. Glavna ideja ove dijete je da tijelo troši masnoće u nedostatku šećera.

(Hina) xbis ydgk

Pročitajte više