Diljem Hrvatske provaljivali u bankomate pomoću vojnog eksploziva, otkriveni su

Ilustracija: Marko Prpić/PIXSELL

ŠESTEROČLANA skupina pljačkaša koja je korištenjem vojnog eksploziva provaljivala u bankomate, ukravši 1.8 milijuna kuna, razotkrivena je u krim-istrazi primorsko-goranske policije nazvanom Frankopan, rečeno je danas na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji PU u Rijeci.

Osumnjičeni su hrvatski državljani s područja Primorsko-goranske, Karlovačke i Zagrebačke županije. Petorica provalnika su zasad uhićena.

Provalili su osam puta ove godine

Voditeljica Službe općeg kriminaliteta primorsko-goranske Policijske uprave Blaženka Čačić izvijestila je da je skupina muškaraca od 28 do 56 godina u proteklih 11 mjeseci osam puta provaljivala u bankomate Erste, Zagrebačke, Raiffeisen i Hrvatske poštanske banke, upotrebom vojnog eksploziva koji je nedostupan u javnoj nabavi. Nitko od pljačkaša nema veze s vojskom. Provaljivali su na području Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske i Zagrebačke županije.

Provale ovom metodom čine se umetanjem eksploziva u utor za novac posebnim alatom, koji se u žargonu naziva lopata. Tako su počinili materijalnu štetu od 2.65 milijuna kuna, što uključuje ukradeni novac i štetu na bankomatima i drugim objektima, rekla je.

Petorica su uhićena, jedan se skriva

Terete se i za osam kažnjivih djela nedopuštenog posjedovanja eksploziva. Na području Primorsko-goranske županije provaljivali su u Skradu, Bribiru, Omišlju i Crikvenici. Petorica provalnika su uhićena i predana u utorak navečer pritvorskom nadzorniku, a jedan je trenutačno nedostupan, dodala je Čačić.

Većina je policiji od prije poznata zbog prijava za slična kažnjiva djela. S obzirom na to da je korišten vojni eksploziv, policija ističe da ni jedan od njih nema veze s Hrvatskom vojskom. Pretragom njihovih domova i drugih objekata pronađeni su predmeti koji se povezuju s ovim provalama, poput detonatorskih kapisla, električnih vodiča i drugih uređaja, poput sofisticiranih ometača signala te veći iznos novca, navela je Čačić. Ocijenila je da je riječ o vrlo složenom kriminalističkom istraživanju.

Na području PU primorsko-goranske razotkriveno pet bandi provalnika u bankomate i banke

Načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar izvijestio je da je na području ove PU u protekle dvije i pol godine razotkriveno pet skupina provalnika u bankomate i pljačkaša banaka različitim načinima.

Vezano za ovu posljednju razotkrivenu skupinu, naveo je da su takve provale opasne zbog upotrebe eksploziva, jer se, osim bankomata, mogu oštetiti i okolne građevine ili automobili, ali i ozlijediti provalnici ili policijski službenici koji dolaze na mjesto događaja. Također, rekao je Dizdar, uznemirava se javnosti zbog toga što se eksplozije i provale događaju uglavnom usred noći.

Pročitajte više