DILJEM SVIJETA PROSVJEDI PROTIV EVENTUALNOG RATA U IRAKU (1)

Dok UNovi inspektori putuju natrag u Bagdad poručiti iračkim čelnicima da samo suradnjom mogu izbjeći rat, demonstranti su se diljem svijeta okupili na masovnim prosvjedima protiv eventualnoga napada na Irak.

Prvi prosvjedi održani su noću s petka na subotu u Beču gdje su se uglavnom učenici i studenti okupili kod zgrade sveučilišta u središtu grada te kod američkog veleposlanstva koje se nalazi u blizini i ondje zapalili američku zastavu, no prema izvješću policije, sve je prošlo bez ozbiljnijeg incidenta.

U Parizu je prosvjedovalo nekoliko tisuća osoba na poziv četrdesetak organizacija, a slične manifestacije predviđene su u četrdesetak francuskih gradova. Prosvjednici su nosili transparente s porukama ´Ne ratu protiv Iraka´, ´Pravda i mir na Bliskom istoku´ te natpis ´Sa ili bez UN-a ne želimo taj rat´.

Između 5.000 i 6.000 ljudi mirno je prosvjedovalo u subotu u Goeteborgu na jugozapadu Švedske, javlja švedska agencija TT.

U njemačkome gradu Rostocku okupilo se nekoliko tisuća ljudi, od 3 do 5 tisuća, ovisno o procjeni policije i organizatora. U Tuebingenu je prosvjedovalo oko tisuću ljudi, a veliki kolokvij udruge portiv globalizacije Attac održava se u Goettingenu gdje će poglavito biti riječi o ratu protiv Iraka.

Divovska manifestacija protiv američke moguće ofenzive na Bagdad predviđa se 15. veljače u Berlinu. Istoga dana slična bi se manifestacija trebala održati i u glavnome gradu Grčke Ateni, objavili su organizatori koji su dobili potporu slavnog skladatelja Mikisa Theodorakisa.

Prosvjed protiv rata u Iraku predviđen je za nedjelju u glavnome gradu Španjolske, na poziv brojnih sindikata i udruga, a prosvjednici bi trebali marširati prema Torrejonu, vojnoj bazi u predgrađu koja bi u slučaju rata služila kao logistička baza. Svoj će prosvjed voditi pod sloganom ´Zaustavimo rat prije nego li počne´.

U subotu održane su brojne manifestacije u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Prosvjedi su u subotu počeli na Dalekom istoku u Tokiju gdje se okupilo četiri tisuće ljudi, a prema riječima organizatora, slični prosvjedi predviđeni su u još deset japanskih gradova.

Pročitajte više