Dio branitelja neće prosvjedovati zbog Haaga jer postoji opasnost destabilizacije Hrvatske

"POSTOJI velika opasnost za destabilizaciju Hrvatske kroz masovne prosvjede", naglasile su danas braniteljske udruge koje neće prosvjedovati na središnjem zagrebačkom trgu u vrijeme kada će sud u Haagu donijeti presudu u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Traži se posebna sjednica Sabora

Riječ je o osamnaest braniteljskih udruga koje očekuju slobodu za hrvatske generale te kažu da ih zanima kako će se hrvatske institucije postaviti u slučaju osuđujuće presude. S tim u svezi uputili su pismo Hrvatskom saboru u kojem od predsjednika te institucije Luke Bebića traže posebnu sjednicu Sabora, a prije presude generalima na kojoj bi se raspravljalo o Deklaraciji o Domovinskom ratu. Sjednica bi bila najranije 11. travnja a najkasnije 14. travnja.

"Deklaracija o Domovinskom ratu danas je tek mrtvo slovo na papiru", rekao je okupljenim novinarima Ivan Pšenica iz Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih pitajući se što će se dogoditi s Hrvatskom nakon 15 travnja odnosno hoće li svi biti osuđeni kao zločinci u nekom zločinačkom pothvatu? Kako kažu u slučaju da presuda za hrvatske generale bude nepovoljna ne misle izlaziti na ulice.

Kritike na račun Josipovića

Danas su se čule kritike i na račun predsjednika Ive Josipovića od strane predsjednica Udruge nezavisni dragovoljci Slavice Hruškar. Ona kaže da Josipović skida odličja hrvatskim braniteljima dok Srbija i njegov kolega Boris Tadić najavljuje dijeljenje odličja agresorima na Hrvatsku.

Branitelji su se ogradili od Petra Janjića Tromblona jer kako kažu on omalovažava branitelje te od Željka Sačića koji politizira problem branitelja.

Pročitajte više