Dio Dalmacije pod crvenim upozorenjem zbog visokih temperatura

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL, DHMZ

"PRETEŽNO sunčano i vruće. U sjevernim kopnenim predjelima poslijepodne uz jači razvoj oblaka moguć je pokoji pljusak. Vjetar slab, u drugom dijelu dana mjestimice i umjeren jugozapadni i zapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 32 do 37°C", stoji u prognozi DHMZ-a za danas.

No, temperature će negdje u Dalmaciji lokalno ići možda i preko 40, kao što je bilo i proteklih dana.

Istočna Hrvatska

Pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab, na krajnjem istoku prijepodne povremeno do umjeren jugoistočni. Najviša dnevna temperatura od 34 do 36°C.

Središnja Hrvatska

Pretežno sunčano, poslijepodne, uz lokalno jači razvoj oblaka, moguć je poneki lokalni pljusak, uglavnom u sjevernim predjelima područja. Vjetar slab, u drugom dijelu dana mjestimice do umjeren jugozapadni. Danju vruće uz najvišu temperaturu zraka od 33 do 35°C.

Gorski kotar i Lika

Pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 30 i 34°C.

Istra

Pretežno sunčano, poslijepodne ponegdje uz malu do umjerenu naoblaku. Ujutro će puhati slab istočni vjetar i bura, zatim slab, u noći mjestimice umjeren jugozapadni vjetar i jugo. More će biti malo, u noći ponegdje umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura bit će uglavnom od 30 do 33°C.

Sjeverni Jadran

Većinom sunčano i vruće. Vjetar slab, poslijepodne do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka između 32 i 34°C.

Dalmacija

Sunčano te vruće i vrlo vruće. Vjetar slab, poslijepodne do umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenom moru mjestimice sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura između 32 i 37°C.

Sutra isto vruće, na kopnu moguća nevremena

I dalje pretežno sunčano i vruće, ali ne posve stabilno, očekuje se sutra, piše DHMZ.

U unutrašnjosti popodne promjenljiva naoblaka, a uglavnom u sjeverozapadnim kopnenim predjelima mogući su pljuskovi praćeni grmljavinom.

Vjetar slab i umjeren jugozapadni i zapadni, prema večeri u okretanju na sjeverni, dok će na Jadranu zapuhati jugo. Najniža temperatura zraka od 15 do 20, na Jadranu od 21 do 26, a najviša većinom između 33 i 37°C, u gorju malo niža.

Početkom tjedna bit će i desetak stupnjeva niže temperature

"Promjenjivo i nestabilno uz mjestimičnu kišu i lokalne pljuskove i grmljavinu, mjestimice i izraženije, dok će se većinom suho zadržati u Dalmaciji. Još u subotu na Jadranu pretežno sunčano. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, u nedjelju lokalno na udare jak, u ponedjeljak u okretanju na sjeverni. Na Jadranu slab i umjeren jugozapadni vjetar, u nedjelju jugo u jačanju, a u ponedjeljak u okretanju na buru i sjeverozapadnjak. Još za vikend vruće, na Jadranu i vrlo vruće, a početkom tjedna manje toplo, osobito na kopnu", piše DHMZ o izgledima vremena za idućih par dana.

Pročitajte više