Dio zaposlenika riječkoga HNK nezadovoljan kolektivnim ugovorom

PREDSTAVNICI tzv. neumjetničkih djelatnika riječkoga Hrvatskog narodnog kazališta ´Ivana pl. Zajca´ na današnjoj su konferenciji za novinstvo izrazili protivljenje sutrašnjem potpisivanju Kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama kulture grada Rijeke.

Povjerenik sindikata tehnike u toj kazališnoj kući Boris Blidar, koji zastupa i ostale ´neumjetničke djelatnosti´ - propagandu, upravu i računovodstvo, rekao je da je njihovu ogorčenost izazvao dio Kolektivnog ugovora, a posebno koeficijenti za izračun plaća.

Blidar je rekao da zaposlenici tih djelatnosti čine trećinu zaposlenih u riječkom HNK te da se ´osjećaju degradirani kao ljudi i kao struka´.

Sada nije moguće više ništa učiniti glede sprječavanja potpisivanja tog ugovora, izjavio je, dodavši da razmišljaju o utemeljenju novog sindikata, koji bi okupljao zaposlenike u ´neumjetničkim djelatnostima´ u kazalištima.

Po Blidarovim riječima, za 94 zaposlenika, uglavnom iz tehnike, uvedeni su tzv. zaštitni dodaci kako bi im plaće ostale iste, budući da su novim koeficijentima njihove dosadašnje plaće umanjene.

Voditeljica propagande Loredana Gašparović izrazila je ogorčenost prijedlogom Kolektivnoga ugovora rekavši kako je novim koeficijentom izjednačen zaposlenik niže stručne spreme, koji pripada ´umjetničkim djelatnostima´, i voditelj propagande s višom stručnom spremom.

Rekla je kako je svim članovima zbora kuće dodijeljen isti koeficijent iako su među njima osobe s visokom stručnom spremom i one s polukvalifikacijom. Gašparović je ustvrdila da je riječ o ´čistom socrealističkom principu uravnilovke´ koji se ne može prihvatiti.

O Kolektivnom ugovoru s predstavnicima Grada Rijeke pregovarali su kazališni predstavnici podružnice Hrvatskog sindikata djelatnosti u kulturi, uglavnom zaposlenici ´umjetničkih grana´ HNK.

Uz HNK, Kolektivni ugovor sutra će biti potpisan i za djelatnike Muzeja grada Rijeke, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Kazališta lutaka i Gradske knjižnice.

Pročitajte više