DIP: Kritike prihvatljive, uvrede ne

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) danas se očitovalo o više prigovora predsjedničkih kandidata ili njihovih izbornih stožera.

Ivić Pašalić prigovorio je što mu je Hrvatska radiotelevizija odbila prikazati 30. prosinca spotove u trajanju dvije minute, odnosno jedne minute "Mirno spavajte" i "Drugi krug", procijenivši da se njihovim sadržajem vrijeđaju protukandidati, za razliku od mišljenja Pašalića koji tvrdi da spotovi ne sadrže uvrede, nego kritike.

DIP je pregledao tekstove spornih spotova te ocijenio da je u konkretnoj situaciji kritika prerasla u vrijeđanje jednog od protukandidata. Zbog toga drži da je HRT postupila korektno i u skladu sa svojim programskim pravilima kad nije pristala emitirati navedene spotove. Stav je DIP-a da se tijekom izborne promidžbe moraju poštovati privatnost, dostojanstvo, ugled i čast kandidata za predsjednika Republike Hrvatske.

Na ponovni prigovor predsjedničkog kandidata Ante Kovačevića, uredništvo "Jutarnjeg lista" još je jedanput upozoreno na odredbe Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, koje propisuju da su svi mediji dužni svim kandidatima omogućiti da pod jednakim uvjetima izlažu svoj program i obavljaju izbornu promidžbu.

Gradska organizacija HDZ-a Velike Gorice prigovorila je zbog oštećivanja plakata predsjedničke kandidatkinje Jadranke Kosor, iznijevši sumnju da to čine aktivisti Hrvatskog bloka, jer su preko uništenih plakata kandidatkinje HDZ-a prelijepljeni plakati kandidata HB-a, Ivića Pašalića.

Pod uvjetom da su iznesene tvrdnje točne, DIP osuđuje opisano ponašanje i ocjenjuje da bi namjerno uništavanje promidžbenog materijala i lijepljenje plakata jednog predsjedničkog kandidata preko plakata drugog, značilo povredu prava svakog predsjedničkog kandidata na izbornu promidžbu pod jednakim uvjetima.

DIP i ovaj put poziva sve sudionike u izbornom postupku i sve građane na suzdržavanje od nasilnih postupaka, uvažavajući zakonsko pravo svakog kandidata za predsjednika na predizbornu promidžbu pod jednakim uvjetima, stoji u priopćenju iz DIP-a.

U vezi s primjedbama predsjedničkog kandidata Borisa Mikšića na rad djelatnika Policijske uprave zagrebačke, DIP je od te Policijske uprave zatražilo informaciju o događaju i o eventualno poduzetim mjerama.

Pročitajte više