DIP o popisima birača za pripadnike nacionalnih manjina

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) u odgovoru na upit o popisima birača za pripadnike nacionalnih manjina podsjeća da je već pozvalo pripadnike nacionalnih manjina da provjere je li u popis upisana i njihova nacionalnost.

Pripadnici nacionalnih manjina prilikom provjere jesu li upisani kao pripadnici svoje nacionalne manjine moraju utvrditi i je li taj podatak u skladu sa zakonskom terminologijom naziva nacionalnih manjina. To vrijedi i za one koji su moguće upisani kao muslimani što se smatra vjerskim, a ne nacionalnim opredjeljenjem.

DIP napominje da nije nadležan za provjeru pravilnosti popisa birača već da je za to nadležna Komisija za popis birača koju osniva zagrebačka Gradska skupština, odnosno općinska i gradska vijeća, a u jedinicama lokalne samouprave u kojima nema izabranih predstavničkih tijela tu zadaću obavlja povjerenik Vlade.

DIP podsjeća da svaki građanin ima pravo pregledati popis birača i tražiti njegovu izmjenu ili dopunu usmeno ili pismeno u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji, odnosno ispostavama te službe, najkasnije 14 dana prije izbora, znači do 8. studenoga.

Nadležno tijelo državne uprave najkasnije osam dana prije izbora mora biraču, ako to zatraži, dostaviti njegov izvadak iz popisa birača.

DIP je imenovao predsjednika i po dva člana, kao i njihove zamjenike u Izborno povjerenstvo za 12. izbornu jedinicu u kojoj pripadnici nacionalnih manjina biraju osam svojih zastupnika u Hrvatski sabor. Predsjednik je Mirko Klinžić, a njegova zamjenica Mirjana Rigljan.

Pročitajte više