DIP: Odgovori na pitanja

1. Državno izborno povjerenstvo odgovorilo je na upit Hrvatske radiotelevizije u vezi s mogućnošću prijenosa borbe za naslov svjetskog prvaka Ultimate Fighta u kojem sudjeluje i Mirko Filipović (koji je kandidat na listi jedne od političkih stranaka). Borilački susret će se održati u nedjelju, 9. studenoga 2003., a Hrvatsku radioteleviziju zanima može li ga prenositi, a da time ne krši odredbe Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe.

Nema zapreka da Hrvatska radiotelevizija emitira prijenos borbe za naslov svjetskog prvaka Ultimate Fighta u kojem sudjeluje Mirko Filipović, jer je riječ o njegovim redovitim profesionalnim aktivnostima - stajalište je Državnog izbornog povjerenstva.

Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe propisuje da tijekom trajanja izborne promidžbe u emisijama nakladnika elektroničkih medija ni jedna politika stranka ili kandidat ne smije imati povlašteni položaj u odnosu prema drugih političkim strankama ili kandidatima koji sudjeluju u izbornim postupcima. Stoga, Hrvatska radiotelevizija tijekom prijenosa borbe Mirka Filipovića treba postupiti u smislu spomenute odredbe Pravila te tijekom prijenosa ne smije navoditi kandidaturu Mirka Filipovića na izborima i njegovu stranačku pripadnost. Za vrijeme takvih medijskih događanja nije dopušteno snimanje eventualno istaknutih stranačkih ili sličnih simbola.

Državno izborno povjerenstvo napominje da ukoliko bi sam Mirko Filipović isticao svoju stranačku pripadnost, simbole stranke ili kandidaturu, to bi izlazilo iz njegovih redovitih sportskih aktivnosti i riječ bi bila o izbornoj promidžbi, pa bi omogućavanje takvog postupka kršilo načelo ravnopravnosti propisano Pravilima. O tome valja voditi brigu tijekom eventualnog razgovora s Mirkom Filipovićem prije ili nakon borbe ili tijekom drugih sportskih i informativnih emisija.

Rečeno se odnosi i na prijenos utakmica Rukometnog kluba Zagreb, trener kojega je Lino Červar, koji je također kandidat na jednoj od stranačkih lista. Jednako valja postupati i kod prijenosa ostalih sportskih događaja, ukoliko se bilo koji od sudionika nalazi na nekoj od prihvaćenih izbornih lista.

2. Državno izborno povjerenstvo odgovorilo je na upit o načinu glasovanja pripadnika Oružanih snaga koji se nalaze u mirovnim misijama u inozemstvu.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske koji se nalaze u mirovnim misijama u inozemstvu mogu ostvariti svoje biračko pravo na predstojećim izborima kao svi drugi državljani Republike Hrvatske koji se zateknu u inozemstvu - dakle, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u državama u kojima sudjeluju u mirovnim misijama.

3. Državno izborno povjerenstvo odgovorilo je na upit o emitiranju predizborne promidžbe putem CROSAT satelitskog programa.

Izborna promidžba za glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u inozemstvu završava 24 sata prije dna održavanja izbora, dakle 20. studenoga 2003. u 24 sata. nakon tog vremena nije dopušteno putem satelitskog programa za inozemstvo emitirati emisije koje bi prema svom sadržaju predstavljale izbornu promidžbu.

4. Državno izborno povjerenstvo odbilo je prigovor Tomislava Draguna, koji je ustvrdio da postoje nepravilnosti u postupku kandidiranja dr.sc. Mate Crkvenca u VII. izbornoj jedinici na listi Socijaldemokratske partije Hrvatske i Ivice Račana u I. izbornoj jedinici na listi Socijaldemokratske partije Hrvatske, jer je protiv njih podnio kaznenu prijavu.

Budući da je Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor propisano da prigovor zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja može podnijeti svaka politička stranka, nositelj neovisne liste, kandidati za zastupnike u Hrvatski sabor, najmanje 100 birača ili najmanje pet posto birača izborne jedinice u kojoj se provode izbori, podnositelj prigovora nije ovlaštena osoba predviđena odredbama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, pa je prigovor odbačen.

Prigovor jednakoga sadržaja podnio je i Hrvoje Mirković, kandidat na kandidacijskoj listi političke stranke Alijansa za pravnu državu u XI. izbornoj jedinici. Prigovor je odbijen kao neosnovan, jer Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor nije propisano da je podnošenje kaznene prijave protiv nekih kandidata na listi, razlog kojim bi se osnovano mogla osporiti kandidatura.

5. Državno izborno povjerenstvo donijelo je rješenje o odbacivanju prigovora Ibrahima Ismailovskog, koji je zatražio da Državno izborno povjerenstvo obrati pozornost na listu osoba koje su dale podršku kandidaturi predstavnika romske nacionalne manjine u XII. izbornoj jedinici te predložio da se ponište kandidature ako potpisnici nisu deklarirani pripadnici te manjine.

Budući da je Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor propisano da prigovor zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja može podnijeti svaka politička stranka, nositelji neovisne liste, kandidati za zastupnike u Hrvatski sabor, najmanje 100 birača ili najmanje pet posto birača izborne jedinice u kojoj se provode izbori, a da podnositelj prigovora nije ovlaštena osoba temeljem te odredbe, prigovor je odbačen kao nedopušten.

Pročitajte više