DIP poslao Galiću prosvjedno pismo

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) poslao je danas prosvjedno pismo glavnom ravnatelju Hrvatske radiotelevizije Mirku Galiću povodom kršenja izborne šutnje i objavljivanja procjena izbornih rezultata, a marginaliziranja objave službenih DIP-ovih rezultata u ponoć.

DIP u pismu navodi da je na danas održanoj sjednici, uz ostalo, razmatrao i medijsko praćenje jučer održanih izbora za predsjednika Republike Hrvatske.

Ocijenjeno je da je i Hrvatska televizija svojim programom na dan izbora, od 18,45 sati pa dalje, kršila odredbe o zabrani svakog objavljivanja prethodnih rezultata ili procjena rezultata izbora u smislu čl. 15 Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske.

DIP osuđuje postupanje svih medija koji su kršili propise o izbornoj šutnji, a time i hrvatske zakone.

Objavljivanjem procjena rezultata izbora na temelju anketa i sličnih izvora stvorena je zbrka kod birača, jer se moglo razumjeti da postoje različiti podaci o izborim rezultatima, upozorio je DIP, dodavši da je takvo ponašanje medija izazvalo sumnje u rezultate izbora i kod dijela javnosti i kod predsjedničkih kandidata.

Jedini relevantni podaci su oni koje je dao i daje DIP na temelju informacija od biračkih odbora, općinskih i gradskih izbornih povjerenstava.

U tom smislu DIP smatra nekorektnim i neprofesionalnim postupak Hrvatske televizije koja je potpuno marginalizirala službenu konferenciju za medije što ju je, odmah nakon prestanka izborne šutnje, održao DIP, stoji u prosvjednom pismu DIP-a glavnom ravnatelju HRT-a Mirku Galiću.



Pročitajte više