DIP odbio Kosoričin zahtjev za zabranu HTV-ove emisije

DIP odbio Kosoričin zahtjev za zabranu HTV-ove emisije
DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) odbacilo je prigovor predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Jadranke Kosor u kojem je zatražila da HTV-u do kraja izborne kampanje zabrani emitiranje emisije o 100-toj obljetnici HSS-a.

DIP je obrazložio da po zakonu nije ovlašten izricati zabrane emitiranja pojedinih emisija.

J. Kosor je u dopisu navela da bi, prema najavama u toj emisiji o proslavi 100 godina HSS-a trebao nazočiti i predsjednički kandidat Stjepan Mesić, kojem HSS daje potporu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odgovoru J. Kosor DIP objašnjava da on nadzire poštuje li HTV pravo svakog kandidata da u jednakom vremenu izloži svoj izborni program, a profesionalna uređivačka odgovornost medija jest da u razdoblju izborne promidžbe razluči djelatnosti predsjedničkih kandidata od njihovih profesionalnih dužnosti, tj. da razluče je li riječ o dopuštenoj izbornoj promidžbi ili je riječ o djelovanju te osobe u smislu njezinih profesionalnih dužnosti.

Pozivajući se na zakonske odredbe, DIP dodaje da nije ovlašten izricati zabrane emitiranja pojedinih emisija, pa tako ni o stotoj obljetnici HSS-a.

Međutim, ako bi emitiranjem neke emisije eventualno došlo do povrede prava bilo kojeg kandidata za predsjednika Republike Hrvatske da u jednakom vremenu izloži svoj izborni program u tom bi slučaju istu mogućnost da izloži svoj izborni program trebalo dati svim kandidatima čije je pravo povrijeđeno, stoji u priopćenju DIP-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara