DIP predsjedniku Hrvatskog sabora i premijeru predlaže promjenu izbornih propisa

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u pismima Vladimiru Šeksu i Ivi Sanaderu, predsjednicima Hrvatskog sabora i Vlade, predlaže da tijela zakonodavne i izvršne vlasti razmotre potrebu promjene izbornih propisa.

DIP to predlaže nakon izbora za saborske zastupnike, provedene u studenom prošle godine, a nakon što je razmotrio važeće izborne zakone, priopćeno je danas iz DIP-a.

Posebno je istaknuto pitanje je li opravdano da su na poslovima nadzora izbora neprestano angažirani suci koji kroz to vrijeme ne mogu voditi sudske postupke, što dodatno otežava ionako složenu situaciju u funkcioniranju sudbene vlasti, ističe se u priopćenju dodajući da se različite vrste izbora za lokalnu samoupravu održavaju stalno tijekom godine.

DIP smatra da provedbu izbora treba povjeriti stalnoj, profesionalnoj instituciji, kao što je to u drugim demokratskim državama, a ne ad hoc sazvanim tijelima.

U pismima se posebno ističe i potreba da se zakonom urede ona pitanja koja su do sada bila uređivana obvezatnim uputama koje je donosio DIP, kako bi se i na taj način pridonijelo pravnoj sigurnosti i jednakosti svih pred zakonom.

DIP ocjenjuje da bi bilo korisno ocijeniti kriterije po kojima se podnose kandidature, imajući na umu dodatni dignitet samog postupka kandidiranja, kao i pitanja dostupnosti javnih medija kandidatima, te kršenja propisa o predizbornoj šutnji i početka izborne promidžbe, propise o financiranju izborne kampanje te pitanje biračkih popisa.

Zbog skorog približavanja predsjedničkih izbora u DIP-u smatraju da bi se valjalo hitno pristupiti reviziji dosadašnjih izbornih propisa te predlažu predsjedniku Sabora i premijeru da se održe sastanci na kojima bi se o tome raspravljalo.

(Hina) ggrb/pp az

Pročitajte više