DIP: Za parlamentarne izbore potrošeno 120 milijuna kuna

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je danas da je za prošlogodišnje izbore za zastupnike Hrvatskog sabora potrošeno 120 milijuna kuna iz Državnog proračuna.

Naknadu za troškove izborne promidžbe od 39,5 milijuna kuna ostvarile su političke stranke koje su imale zastupnike u Saboru na dan 31. prosinca 2002.

Pravo na naknadu za troškove izborne promidžbe ostvarile su i političke stranke, predlagatelji neovisnih lista i nacionalnih manjina koji su na izborima dobili više do 5 posto važećih glasova birača u izbornoj jedinici. Njima je isplaćeno 800 tisuća kuna.

Za rad izbornih tijela i stručnih timova koji su sudjelovali u pripremama i provedbi izbora isplaćene su naknade u iznosu od oko 35 milijuna kuna. Na taj iznos plaćeno je 32,5 milijuna kuna poreza i doprinosa.

Izborna tijela činila su 6.643 biračkih odbora, DIP i povjerenstva na nižim razinama, te Etičko povjerenstvo.

Materijalni troškovi za provedbu izbora od oko 12,2 milijuna kuna utrošeni su na informatičku obradu podataka, tiskanje glasačkih listića, objavu i tiskanje oglasa, glasačke kutije, paravane, uređenje i iznajmljivanje prostorija za biračka mjesta i putne troškove, priopćeno je iz DIP-a.

Pročitajte više