Diplomatski skandal: Srbima prijevodi, a Crnogorcima rečeno da je ionako sve na internetu

PREMIJER Ivo Sanader još je u veljači 2007. godine javno na sastanku s tadašnjim premijerom Crne Gore Željkom Šturanovićom obećao da će Hrvatska ustupiti 30 tisuća stranica prevedenih europskih propisa Crnoj Gori. No, čini se da je Sanader zaboravio na obećanje, jer su prijevodi završili u Beogradu, dok hrvatski veleposlanik u Crnoj Gori pokušava objasniti kako je ionako sve na internetu!

Sve vam je na webu

"Premijer Ivo Sanader je napravio jednu političku gestu prema Srbiji. Pragmatično gledano prema Crnoj Gori, većina tih dokumenata je dostupna već godinu dana. Ne radi se o nekoj dokumentaciji koja je u kovčegu pa se donosi i daje, nego je ta dokumentacija manje-više i ovako i onako dostupna na web stranicama svih hrvatskih ministarstava u pojedinim sektorima“, rekao je hrvatski veleposlanik u Crnoj Gori Petar Turčinović za Vijesti iz Podgorice pokušavajući odgovoriti kako je Srbija dobila milijun eura vrijedne prijevode europskih zakona, ali ne i Crna Gora.

Podsjetimo, prigodom nedavne posjete Srbiji, premijer Ivo Sanader uručio je srpskoj strani milijun eura vrijedne prijevode europskih zakona koji se neophodni za pregovarački proces s Europskom unijom. Mediji u Crnoj Gori pitaju se tako kako je moguće da je upravo Beograd dobio prijevode, a ne službena Podgorica, jer je vrh hrvatskih vlasti prije dvije godine obećao kako će upravo Crna Gora dobiti vrijedne prijevode.

Dobar trend

Hrvatski veleposlanik tako je crnogorskoj javnosti objašnjavao kako je ionako sve na internetu i lako dostupno. "Većina europskih zakona usvojenih u Saboru može se ionako preuzeti sa službene stranice hrvatskog parlamenta", objašnjavao je Turčinović.

Potpredsjednica crnogorske vlade Gordana Đurović za crnogorske medije danas odbija izravno odgovoriti na pitanje očekuje li službena Podgorica isti poklon koji je dobila srpska vlada, a koji su joj obećani još prije dvije godine.

“Čin Vlade Hrvatske svakako da je pozitivna najava i nadasve dobar trend, u smislu iskazivanja solidnih političkih osnova za konkretnu stručnu suradnju”, rekla je Đurović za Vijesti izbjegavši direktan odgovor.

Ništa nismo predali

Dio navoda opovrgnut je danas iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

"U više navrata istaknuli smo kako je spomenuta dokumentacija u vlasništvu Republike Hrvatske i kako o toj dokumentaciji nije bilo razgovora tijekom nedavnog posjeta predsjednika Vlade RH dr.sc. Ive Sanadera Srbiji, niti je ista bila uručena tijelima Republike Srbije", stoji u  priopćenju glasnogovornika Jandrokovićeva ministarstva kojeg potpisuje Mario Dragun. 
 
U priopćenju se ističe kako je dokumentacija samo jedan od oblika moguće pomoći zemljama jugoistočne Europe na njihovom putu u EU.

"Kakva će ta dodatna pomoć biti, bit će poznato nakon razgovora Republike Hrvatske sa zemljama jugoistočne Europe tijekom njihova približavanja EU", stoji u priopćenju u kojem se ponavlja kako je Republika Hrvatska spremna i dalje, kao i do sada, svojim iskustvom pomoći svim državama u regiji u približavanju Europskoj uniji.

I.Ć.
Foto: Arhiva

Pročitajte više