Direktor Alatnice "Đure Đakovića": MORH-ove su rakete u Ličkom Osiku

DIREKTOR Alatnice "Đure Đakovića" Nikola Veočić odbacio je danas tvrdnje u novinama o navodnoj "krađi" 5000 raketa za višecijevne raketne bacače prije četiri godine, tvrdeći da se one danas nalaze u skladištu u Ličkom Osiku.

U nekim dnevnim novinama ovih je dana pisalo da je Alatnica "Đure Đakovića" prodala rakete koje je posudila od MORH-a te da je slučaj Državnom odvjetništvu prijavio ministar obrane Berislav Rončević.

"Netočna je priča da nedostaje 5000 raketa. Što u dijelovima što cijelih 5100 raketa nalazi se u Hrvatskoj i čeka novo raketno gorivo kako bi bile predane Hrvatskoj vojsci i uskladištene. Što će biti s raketama ne znam, jer u Mnistarstvu više nema onih ljudi s kojima smo se dogovarali o poslu", rekao je Veočić.

Rakete je Veočić preuzeo kako bi se iz njih uzelo raketno gorivo koje je ugrađeno u rakete što ih je tvrtka "RH Alan" prodala makedonskom Ministarstvu obrane. Rakete nisu vraćene MORH-u.

"Nisu vraćene jer je pri preuzimanju dogovoreno da će za potrebe HV-a rakete biti punjene novim gorivom. Staro gorivo kupljeno je u ratu i nema jamstvo kvalitete. Za remont nije potpisan ugovor, ali je rečeno da će se pronaći novac za kupnju raketnog goriva. Cijelo se vrijeme nastojimo dogovoriti o kupnji goriva koje će biti ugrađeno u rakete koje čekaju u skladištu u Ličkom Osiku. Mi smo učinili sve što smo trebali u roku", tvrdi Veočić. Ustvrdivši kako sadašnji sastav MORH-a očito nije za remont raketa, dodao je da je remont raketa trebao biti opsežniji posao s 20.000 raketa, za što je izrađena i posebna studija.

O poslu s raketama Alatnica se nije dogovarala izravno s Makedoncima, nego s "RH Alanom" koji je ovlašten za trgovinu streljivom, premda su Makedonci najprije razgovarali s predstavnicima Alatnice.

Veočić kaže kako je raketno gorivo, koje je ugrađeno u rakete za makedonskog naručitelja, prije toga ispitano u Centru za istraživanje i razvoj "Đure Đakovića" i na vojnom učilištu u Zagrebu, a na kraju su i rakete ispitane i u Hrvatskoj i Makedoniji.

Direktor Alatnice sada, kako kaže, žali što je dogovarao posao s MORH-om jer su Makedonci rakete dobili tek nakon godinu dana zbog duga izvoznog postupka raketa. Za to vrijeme, kaže, mogli su i sami nabaviti gorivo, a cijeli posao za Alatnicu pokazao se nepovoljnim.

Pročitajte više