Direktor HZZO-a o skidanju lijekova s liste: Novinari su me uhvatili na "skliskom terenu"

KOMENTIRAJUĆI današnji demantij ministra zdravstva Andrije Hebranga najave skidanja s liste svih lijekova jeftinijih od 20 kuna, novi je direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Većeslav Bergman, koji je jučer najavio taj potez, rekao da su ga novinari uhvatili na "skliskom terenu" jer je to bio samo jedan od modela o kojemu se razgovara radi smanjenja troškova lijekova.

"Uhvatili ste me u mojoj naivnosti zbog koje nisam spavao cijelu noć, jer je jasno da takve odluke ne mogu donijeti ja već struka i politika", rekao je Bergman na konferenciji za novinare nakon prve radne sjednice novog Upravnog vijeća HZZO-a.

Dodao je kako će u Ministarstvu zdravstva i HZZO-u biti osnovana povjerenstva koja će pokušati osmisliti pravilniju raspodjelu lijekova, tako da se pojača kontrola nad potrošnjom, a da ne dođe do restrikcija.

S obzirom da HZZO bilježi gubitke zbog manjka novca u privremenom proračunu za prva tri mjeseca, Bergman je najavio da će novi proračun Zavoda iznositi 14,029 milijardi kuna.

Taj iznos, po procjenama vodstva Zavoda, trebao bi biti dovoljan za normalno poslovanje, budući da su zajmovi od 1,6 milijarde i 820 milijuna kuna pretvoreni u javni dug i vraćat će ih Ministarstvo financija.

Predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a Stjepan Bačić optužio je prethodnu Vladu da je prekršila zakon kada je HZZO-u u privremenom proračunu odredila 2,7 milijardi kuna, što je na razini troškova u prva tri mjeseca 2002. godine, umjesto traženih 3,2 milijarde kuna koliko je potrošeno u prva tri mjeseca 2003.

"Zbog toga mjesečni gubici HZZO-a iznose 211 milijuna kuna, od toga u bolnicama 87 milijuna kuna, pa HZZO bolnicama isplaćuje samo novac za plaće i deset posto sredstava od iznosa bolničkih proračuna", ističe Bačić.

Ti će se gubici, dodaje Bačić, riješiti u novom proračunu u koji su ukalkulirana i sredstava za povećanje plaća zdravstvenim djelatnicima od 1. siječnja u skladu sa sporazumom bivše Vlade i sindikata javnih službi. Povećanje plaća za 4,3 posto povećat će bolničke proračune za dodatnih tri posto, a povećane plaće zaposlenima u zdravstvu bit će isplaćene u travnju.

Većeslav Bergman je izvijestio o svojem današnjem razgovoru s bivšom direktoricom HZZO-a Ljubicom Đukanović o njezinu novom radnom mjestu nakon razrješenja. Ona je odlučila uzeti šestomjesečnu otpremninu i otići iz Zavoda, budući da nije udovoljio njezinoj želji da je vrati na mjesto pomoćnice direktora HZZO-a, na kojemu je bila prije preuzimanja direktorske dužnosti.

Pročitajte više