Direktor policije RS podnio neopozivu ostavku

DIREKTOR policije Republike Srpske (RS) Radomir Njeguš podnio je neopozivu ostavku, a do imenovanja njegova nasljednika ovu dužnost će obavljati načelnik Uprave uniformirane policije MUP RS Nijaz Smailagić, službeno je u srijedu potvrđeno u MUPu RS.

Neovisni odbor za imenovanje i kontrolu rada direktora policije, koji je u utorak trebao ocijeniti Njegušev rad, nije raspravljao o njegovoj ostavci jer, kako se navodi "još nije službeno dostavljena u pismenom obliku".

Njeguš je podnio ostavku neposredno pred zasjedanje ovog odbora, koji je zbog toga odustao od najavljene rasprave o sukobu direktora policije i šefa MUP-a.

Šef MUP RS Darko Matijašević već dva i pol mjeseca od stupanja na ovu dužnost zahtijeva od premijera RS Dragana Mikerevića uklanjanje Radomira Njeguša s mjesta direktora policije RS zbog niza propusta, a posebice zbog "nesuradnje s Haškim tribunalom i opstruiranja svih aktivnosti MUP-a RS".

Radomir Njeguš već je dulje vrijeme na meti javnih medija i oporbenih političara koji mu zamjeraju opstruiranje potrage za sudionicima mreže kradljivaca auta i falsifikatora koji omogućavaju nelegani uvoz i registraciju motornih vozila.

Neovisni odbor za imenovanja i kontrolu rada direktora policije jednom je već preslušavao Njeguša u svezi nedoličnog odnosa prema medijima, čije je predstavnike, koji su tražili od njega objašnjenja u vezi s nizom nerasvijetljenih ubojstava policajaca i trošenja javnoga novca za opremanje stana, nazvao "duševnim bolesnicima".

Ovdašnji mediji prenose izjavu ministra Matijaševića u kojoj on decidirano otklanja mogućnost da, prema nekim prijedlozima, budući direktor policije bude iz bošnjačkog naroda te da će svoj prijedlog za Njeguševa nasljednika dostaviti Neovisnom odboru za imenovanje i kontrolu rada direktora policije nakon konzultacija s predstavnicima vlasti RS i međunarodne zajednice.

Pročitajte više