Direktor USAID-a kaže da BiH ne smije ovisiti o ruskom plinu

Ilustracija: EPA

DIREKTOR ureda Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID) za Bosnu i Hercegovinu Peter Duffy izjavio je da BiH mora osigurati novi pravac opskrbe prirodnim plinom jer je sada u cijelosti oslonjena na jedan plinovod kojim se taj energent može dobaviti isključivo iz Rusije.

"Moraju se poduzeti napori kako bi se osigurali alternativni izvori opskrbe", izjavio je Duffy na konferenciji o razvoju tržišta prirodnog plina u BiH koju je USAID organizirao na Jahorini pokraj Sarajeva.

Transparentnije tržište

Istaknuo je i da se plinsko tržište u BiH mora organizirati na transparentniji način nego što je to slučaj sada kada svaki od dva entiteta vodi svoju politiku. To u praksi znači nepotrebno gomilanje troškova za krajnjeg potrošača ovisno o tome gdje počinju administrativne granice koje tvrtkama omogućuju da višestruko naplaćuju troškove transporta plina.

Upravo organizacija čiji bosanskohercegovački ured vodi Duffy, odlučila je financirati izradu studije izvodljivosti povezivanja plinske mreže u BiH s onom u Hrvatskoj, i to izgradnjom novog magistralnog plinovoda iz pravca Zagvozda prema Posušju koji bi imao odvojke prema Mostaru i središnjoj Bosni.

Prema projektu koji je inicirala tvrtka "BH gas" sa sjedištem u Sarajevu, taj bi plinovod bio alternativa onome kojim se još od 80-ih godina prošlog stoljeća plin dobavlja iz Rusije preko Mađarske i Srbije.

Povezivanje s plinskom mrežom u Hrvatskoj ujedno bi otvorilo mogućnost da BiH ubuduće kupuje ukapljeni plin preko LNG terminala na Krku. 

Vlada Republike Srpske za sada odbija dati suglasnost za projekt nazvan "Južna interkonekcija" i inzistira da se BiH poveže s plinovodom Turski tok, kojim bi opet preko Srbije nastavila kupovati plin isključivo iz Rusije.

Pročitajte više