Discovery spreman za zadnji let u svemir



NASA će danas pokušati lansirati svemirsku letjelicu Discovery na njeno zadnje putovanje, iako bi olujno nevrijeme moglo uzrokovati još jednu odgodu. Zadnji problem s elektroničkim sustavom na letjelici je otklonjen, ali meteorolozi upozoravaju da postoji 80 posto šanse za olujno nevrijeme koje bi moglo još jednom ugroziti polijetanje, planirano za 22.30 sati.

Odluka u polijetanju donesena je u trenutku u kom se iznad Floride skupljaju crni oblaci. Zapovjednici će se sastati tijekom dana i još jednom odlučiti hoće li Discovery krenuti na svoj zadnji put u svemir.

Letjelica je u svemir trebala krenuti prošli tjedan, ali polijetanje je odgođeno zbog problema s curenjem goriva. U utorak je došlo do problema s kompjuterskom kontrolom jednog od glavnih motora, a misija u ovom trenutku kasni tri dana.

Duga karijera

Zadnji rok za lansiranje Discoveryja je u nedjelju, a nakon toga će se zbog kuta Sunca morati čekati do prosinca.

Discovery će u svom zadnjem letu na Međunarodnu svemirsku stanicu odvesti šest astronauta, kao i nekoliko tona zaliha, među njima i humanoidnog robota.

Letjelica je u svojoj 26-godišnjoj karijeri u svemir odvela 180 astronauta, prešla 250 milijuna kilometara, i orbitirala oko Zemlja preko 5600 puta. Radi se o najstarijem NASA-inom shuttleu i prvom koji će se pripremiti za izlaganje u muzeju.

Pročitajte više