Đana se bori za bolesnu djecu. Ne miješajte je s onima koji su uzeli Nori novac

Foto: Index

ĐANA Atanasovska, majka djevojčice Nore Šitum koja je prije 6 godina izgubila bitku s teškom bolešću, posljednjih se dana uključila u borbu da i djevojčica Mila Rončević dobije priliku za liječenje. Baš kao što je i njena Nora ujedinila Hrvatsku prije toliko godina (za njeno liječenje u Americi u samo par dana prikupilo se 5 milijuna kuna), tako je sad i Mila, za čije su liječenje stanovnici Hrvatske u samo par dana uplatili čak 26 milijuna kuna.

Milini roditelji kontaktirali su Đanu kako bi otvorila humanitarnu akciju za Milu, što je Đana odmah i pokrenula, a na račun Zaklade Nora Šitum uplaćeno je 3,5 milijuna kuna za Milino liječenje. Đana je cijelo vrijeme u kontaktu s liječnicima u Philadelphiji, gdje je njena Nora bila na liječenju, a ondje bi sad trebala otići i Mila. I dok već danima ne prestaje davati sve od sebe da pomogne Mili, zauzvrat je dio javnosti optužuje i obasipa užasnim komentarima - koji nemaju veze s istinom.

Baš kao što su je pojedinci na najodvratniji mogući način prozivali kad je s lijesom svog djeteta iz Amerike stigla u Zagreb u crvenom kaputu (iako je u istom i otputovala u Ameriku u nadi da će njena curica preživjeti te joj zasigurno nije palo na pamet šetati po Americi i kupovati novi kaput nakon što je ostala bez kćeri), tako je sad vrijeđaju i obasipaju uvredama iz kojih je vidljivo da su je zamijenili za udrugu Hrabro dijete - koja je počinila brojne malverzacije s novcem prikupljenim za Norino liječenje.

>> Pregledali smo bankovne izvode: Evo kome se sve isplaćivao novac za Noru

>> OTKRIVAMO KakoZaklada Hrabro dijete troši novac za bolesnu djecu: Isplaćuju si božićnice, naknade

>> OTKRIVAMO Zaklada Hrabro dijete radila je protuzakonito, a ni godinu dana od nadzora nisu kažnjeni

>>VIDEO Prvi objavljujemo dijelove filma o Nori Šitum koji razotkriva svu trulež sustava

Norini roditelji godinama upozoravaju na malverzacije s novcem za liječenje njihove kćeri

Đana koja je prošla najgoru noćnu moru svakog roditelja - gubitak djeteta, nakon Norine smrti, zajedno sa suprugom Ivicom, nije se prestala boriti kako bi javnost upozorila da je udruga Hrabro dijete, koja je pokrenula humanitarnu akciju za Noru - sav taj novac od liječenja trošila između ostalog na sebe, a o čemu je Index godinama izvještavao.

Podsjetimo, udruga Hrabro dijete novac prikupljen za Noru Šitum trošila je na svoje plaće, regrese i božićnice i naknade za odvojen život, o čemu smo pisali i objavili dokaze - izvode s bankovnih računa koji su sve to i pokazali. Uz sve to, dotična je udruga pokrenula ovrhu nad roditeljima Nore Šitum od kojih potražuje 200.000 kuna sudskih troškova. Međutim, uz sve to, Norini roditelji još prolaze kalvariju sa sudovima, koji su dosad sve odluke donosili u korist udruge Hrabro dijete.

Naime, Đana Atanasovski i Ivica Šitum pokrenuli su sudski spor u kojem su tražili da se udruzi Hrabro dijete blokiraju sredstva prikupljena za Norino liječenje i da se novac prikupljen za Noru prebaci u Zakladu Nore Šitum, kako bi se njime moglo pomagati drugoj bolesnoj djeci. Međutim, sud je taj jedan predmet raspodijelio na dva (postupak blokade sredstava i parnični postupak kome pripada novac) i time automatski udvostručio troškove suđenja koje na kraju plaćaju Norini roditelji.

Vrhovni sud je 16. ožujka 2018. objavio presudu kojom su odlučili da sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji za Noru Šitum ipak idu udruzi Hrabro dijete.

Sudovi na strani udruge koja je trošila novac za liječenje na sebe

Vrhovni sud je stao na stranu udruge Hrabro dijete, a roditeljima pokojne Nore Šitum koji su podstanari s malim djetetom cijelo ovo vrijeme i dalje sjeda ovrha na plaću.

Norini roditelji, Đana Atanasovski i Ivica Šitum, prije više od tri godine podnijeli su žalbu Ustavnom sudu, tražeći da se sredstva preostala od akcije za Noru zamrznu kako ih udruga Hrabro dijete više ne bi mogla trošiti na isplate plaća, božićnice, međusobne donacije čelnicima udruge, naknade za odvojen život, a o čemu smo više puta pisali, a tu odluku Ustavnog suda još uvijek čekaju.

Umjesto da se sankcionira udruga Hrabro dijete, koja je, kako smo već dokazali, novac prikupljen za Noru trošila na sebe, hrvatski sudovi redom su donosili presude u korist udruge. Norini roditelji pokrenuli su sudski postupak u kojem su tražili da sud blokira sredstva prikupljena za Noru, koja se nalaze na računu udruge Hrabro dijete. Sud je odbio njihov zahtjev i donio odluku da Udruga može dalje raspolagati novcem.

Uz to, pokrenuli su postupak da se odluči kome pripada novac prikupljen za Noru, a Županijski sud u Slavonskom Brodu donio je presudu da novac ostaje udruzi Hrabro dijete.

I za kraj, dodajmo kako Đana i Ivica godinama već organiziraju brojne humanitarne akcije za liječenje djece oboljele od malignih bolesti.

 

Pročitajte više