Đapić: Hrvatska pozicionirana na zapadnom Balkanu

PREDSJEDIK Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić izjavio je danas u Osijeku da sastanak čelnika zemalja Europske unije i pet država jugoistočne Europe (obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja), pod nazivom EUzapadni Balkana, u Grčkoj, "pokazuje da je Hrvatska jasno definirana na poziciji zapadnog Balkana".

Đapić je zato pozvao vladajuću koaliciju da što prije odredi datum parlamentarnih izbora jer će, kako smatra, u predizbornoj kampanji to pitanje biti jedna od glavnih tema.

Na konferenciji za novinare Đapić je ocijenio da sastanak u Grčkoj potvrđuje sumnje HSP-a da će Hrvatska imati individualni pristup europskim integracijama, jer se to, kako ističe, "pokazalo potpuno netočnim."

"Hrvatska je u vrlo sumnjivoj i neugodnoj poziciji, u koju smo se, zbog pogrešaka vladajuće koalicije, na neki način i sami doveli. Sve priče o Europskoj uniji tek su predizborni potezi kojima se vanjskom politikom pokušavaju dobiti izbori, a, po našem uvjerenju, vanjska politika je jedan od najvećih promašaja hrvatske politike", rekao je Đapić.

Komentirajući najavu donošenja novoga Zakona o Vladi predsjednik HSP-a tvrdi da je riječ o "prepisanom HSP-ovom zakonskom prijedlogu da se Vlada mora smanjiti na 12 ministarstava, i određeni broj Vladinih agencija".

Đapić smatra kako ovim potezom, uoči predizborne kampanje, Vlada demagoški govori o potrebi smanjivanja ministarstava, umjesto da odredi datum izbora.

"Inzistiramo da vladajuća koalicija objavi datum izbora kako bi se oporbene stranke mogle kvalitetnije pripremiti. A ako Vlada do završetka redovitog zasjedanja Hrvatskog sabora ne skupi hrabrosti da to učini, držimo da bi to bio još jedan kukavički potez", izjavio je predsjednik HSP-a.

Pročitajte više