Đapić: Najnovije optužnice haaškog Tužiteljstva inkriminiraju cijelu noviju hrvatsku povijest

PREDSJEDNIK Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić izjavio je danas u Vinkovcima da "posljednje haaške optužnice inkriminiraju cijelu noviju hrvatsku povijest, što je neprihvatljivo hrvatskom narodu, a trebalo bi biti i vladajućoj stranci".

Naglasio je da je zbog tih optužnica Tužiteljstva Haaškog suda "vrijeme za neodgodivo i racionalno djelovanje prema međunarodnoj zajednici i Haaškom sudu".

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon otvaranja novih prostorija HSP-a Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima, predsjednik HSP-a također je izvijestio da je poslao pismo predsjedniku Vlade, Ivi Sanaderu, u kojemu traži hitan sastanak te razgovor o strategiji djelovanja prema Haaškom sudu.

U tom pismu Đapić, uz ostalo, navodi da "kazneno-pravna i politička analiza sadržaja optužnica pokazuje da bi njihovo eventualno usvajanje od Suda - u presudama generalima Hrvatske vojske Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, i u presudama časnicima HVO-a i vodećim ljudima Herceg-Bosne i HDZ-a BiH - značilo de facto opću kriminalizaciju hrvatske suvremene povijesti".

S tim u vezi dodaje kako su "navedene i sve druge činjenice razlog za neodgodivo političko, stručno, međunarodno-pravno i diplomatsko djelovanje (Republike Hrvatske), o kojem je moguće i nužno postići opći politički i nacionaln i konsenzus".

Predsjednik HSP-a na konferenciji za novinstvo također je ocijenio da je do sadašnje situacije, uz ostalo, dovela "ležernost kojom se vladalo Hrvatskom" nakon oslobađajućih akcija Bljeska i Oluje.

Naglasio je i da su najnovije optužnice Tužiteljstva Haaškog suda protiv šestorice hrvatskih državljana, bivših političkih vojnih dužnosnika bosanskohercegovačkih Hrvata - Jadranka Prlića, Brune Stojića, generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića - "puno teže od optužnica protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Govoreći o političkoj poziciji HSP-a u Slavoniji, predsjednik stranke Đapić rekao je da se ta stranka "ne miri s epizodnim ulogama, te će HSP ubrzo prerasti u drugu po jačini političku stranku u slavonskim županijama".

Pristupnice HSP-u danas su u Vinkovcima potpisali iločki vinar Ivan Buhač i vinkovački poduzetnik Mile Krmek.

(Hina) xždra ysp

Pročitajte više