Đapić: Podupiremo Mesićevo stajalište o Gotovini, isto očekujemo i od Vlade

PREDSJEDNIK Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić pozdravio je danas stajalište predsjednika Stjepana Mesića da treba preispitati haašku optužnicu protiv generala Ante Gotovine, naglasivši da slično stajalište očekuje i od Vlade.


Đapić je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru izrazio zadovoljstvo što je "slučaj generala Gotovine" ponovno u žarištu javnosti, ali na nov način. Ocijenio je kako su do sada državni dužnosnici isključivo govorili da je Gotovinu nužno uhititi, a da je "dio političke scene na Gotovini skupljao jeftine političke bodove i, glumeći mu zaštitnika, nanosio mu štetu".


Đapić očekuje da će biti rasvijetljene okolnosti zbog kojih je Gotovina odlučio da ne surađuje s Haagom. "Moramo znati je li Gotovini i koliko bila onemogućena zaštita prava te je li bilo zloporaba u njegovu slučaju", kazao je.

Izjava predsjednika Mesića da želi pomoći generalu Gotovini, Đapića je, kaže, ugodno iznenadila, jer je Mesić, kako smatra, "od svog svjedočenja u Haagu pokušavao napraviti nacionalnu politiku".

Predsjednik HSP-a drži da bi Vlada "sada morala učiniti sličan iskorak, stvoriti ozračje da želi zaštititi Gotovinu, te mu osigurati svu potrebnu dokumentaciju (za obranu)".

Glavni tajnik HSP-a Vlado Jukić osudio je jučerašnje Vladino povlačenje prijedloga odluke o nastavku sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj misiji u Afganistanu s dnevnog reda saborske sjednice. Uzrok povlačenja prijedloga Jukić vidi u nedavnu tragičnu događaju u Kabulu, kad je u terorističkom napadu na kamp mirovnih snaga poginula nekolicina njemačkih vojnika.

Taj je događaj, kaže Jukić, potvrdio HSP-ovo stajalište da je riječ o misiji visokog rizika. Po njegovoj ocjeni povlačenjem prijedloga s dnevnog reda saborske sjednice Vlada želi dobiti na vremenu i o produljenju misije, za koju je dvojben strateški interes, raspravljati kad se zaboravi tragičan događaj u Kabulu.

Na pitanje novinara da komentira današnju izjavu HIP-ova potpredsjednika Nenada Ivankovića da ta stranka ne želi suradnju s HSP-om, odgovorio je da pregovori s HIP-om za nj nisu završili dok se predsjednik HIP-a Miroslav Tuđman ne vrati iz Engleske, te da Ivanković nije sudjelovao u pregovorima pa ne može ni govoriti o dogovorenom.

"Ako HIP odustaje, to mi ne može reći Ivanković", kazao je Đapić, dodavši da su nakon drugog kruga pregovora s HIP-om "nešto dogovorili, a nešto i parafirali". Dogovoreno će, kaže, objaviti tek nakon povratka Miroslava Tuđmana u Zagreb.

Pročitajte više