Đapić: Zbog incidenta u Beogradu tražimo odustajanje od ukidanja viza

HRVATSKA stranka prava (HSP) danas je izrazila prosvjed zbog, kako ocjenjuje, blage prosvjedne note hrvatske diplomacije nakon napada na hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu, te je zatražila da Vlada zbog tog incidenta odustane od ukidanja viza za građane Srbije.

Na konferenciji za novinare Kluba zastupnika te stranke u Hrvatskom saboru predsjednik HSP-a Anto Đapić izjavio je da je zgrožen blagom reakcijom Vlade i političkih stranaka na događaje u Beogradu.

Vlada je "agresiju na hrvatsko veleposlanstvo svela na protokolarne prosvjede i otkazivanje putovanja ministra vanjskih poslova Tonina Picule u Crnu Goru", a za HSP je to "izravan napad na hrvatsku državu", rekao je Đapić, povezavši beogradski incident s napadom Iranaca na američku ambasadu 70-ih godina, nakon čega je, podsjeća, počeo rat.

Đapić smatra da premijer Ivica Račan napad na hrvatsko veleposlanstvo pogrešno dovodi u vezu s pobjedom vaterpolske reprezentacije Srbije i Crne Gore nad Hrvatskom na Europskom prvenstvu, budući da, rekao je, srbijanski radikalizam jača.

HSP je uzeo u zaštitu hrvatske navijače koji su izazvali izgrede u Kranju prije i nakon finalne vaterpolske utakmice. Đapić smatra da su hrvatski navijači u Sloveniji tjedan ranije (na početku prvenstva), bili sustavno i planirano provocirani i premlaćivani od srbijanskih navijača i slovenske policije.

"Iako njihov osvetnički pohod osuđujem, to nisu neljudi i divljaci kako ih je nazvao novinar Jura Ozmec", rekao je Đapić, dodavši da prosvjeduje protiv linča nad tim mladim ljudima.

Potpredsjednik HSP-a Miroslav Rožić smatra nedopustivim što su hrvatski građani srpske nacionalnosti u Korenici proslavljali pobjedu vaterpolske reprezentacije Srbije i Crne Gore.

(Hina) daju mć

Pročitajte više