Djeca odrasla u sterilnim uvjetima podložnija su bolestima kad odrastu

RODITELJI koji svojoj djeci dopuštaju da kopaju po blatu i jedu hranu koja im je pala na pod vjerojatno ih time štite od težih bolesti koje ih mogu napasti kasnije u životu, prenosi francuska agencija AFP.

Američki su znanstvenici proveli istraživanje o otpornosti djece na viruse i bakterije iz okoline, a autor istraživanja Thomas McDade sa sveučilišta Northwestern u Illinoisu objavio je kako je otkriveno da ekstremno čisto, gotovo sterilno okruženje u početku života može pridonijeti višoj razini upalnih procesa u organizmu kasnije u životu.

Amerikanci su u suradnji s filipinskim znanstvenicima pratili više od 3000 filipinske djece od njihova rođenja do 22. godine. Ta su djeca odrastala u znatno lošijim higijenskim uvjetima od njihovih američkih vršnjaka, a nerijetko su boravila u društvu domaćih životinja, poput svinja ili pasa, koje su slobodno tumarale kućanskim dvorištima.

Utvrđeno je da su mali Filipinci bili podosta podložniji zaraznim bolestima u djetinjstvu, ali su zato već u tinejdžerskim godinama imali 80 posto manju razinu C-reaktivnog proteina u krvi, odnosno indikatora upalnih procesa, od američke djece.

McDade upozorava kako je vrlo važno od rane dobi izložiti djecu običnim bakterijama i virusima, koje nikada ne rezultiraju nekom teškom kliničkom bolesti, ali igraju važnu ulogu u razvoju imunološkog sustava. On dodaje kako imunološkom sustavu treba aktivan odnos s okolinom kako bi se razvio, a pretjeranom čistoćom uskraćuju mu se važne informacije koje mu za taj razvoj trebaju.

Pročitajte više