Djelatnica banke u Rijeci 11 godina krala novac klijentima. Prikupila 490.000 eura

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

POLICIJSKI službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije proveli su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjom hrvatskom državljankom zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, priopćili su iz Policijske uprave primorsko-goranske. 

48-godišnjakinja je navedena kaznena djela počinila od listopada 2010. do kolovoza 2021. godine, u svojstvu zaposlenice riječke poslovnice jedne od novčarskih ustanova. Ona je tijekom tog razdoblja primala uplate klijenata njihove transakcijske i depozitne račune, ali ih pritom nije evidentirala u računalnom sustavu niti je novac položila u blagajnu, nego ga je neovlašteno zadržala za sebe.

Izradila je i nevjerodostojnu dokumentaciju

Također, u računalnom sustavu je bez znanja i odobrenja klijenata evidentirala isplate s njihovih računa. Taj novac im nije isplaćen, nego je ona te iznose neovlašteno podizala i zadržavala za sebe. Osumnjičenica je izradila i nevjerodostojnu blagajničku dokumentaciju kako bi opravdala navodne isplate. 

Na taj način je za sebe pribavila protupravnu imovinsku korist od gotovo 490.000 eura, odnosno za isti iznos oštetila novčarsku ustanovu koja je oštećenim klijentima nadoknadila štetu.

48-godišnjakinja je po dovršetku kriminalističkog istraživanja kazneno prijavljena nadležnom državnom odvjetništvu za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, računalnog krivotvorenja i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Pročitajte više