Djevojčica iz Sirije pričala o očaju koji je proživjela na hrvatskoj granici: "Jela sam zagoreni kukuruz"

Screenshot: YouTube/BBC

SIRIJKA Isra'a ima 11 godina, a u dokumentarcu je ispričala teško iskustvo koje je proživjela na hrvatskoj granici, samo jednoj od stanica u bolji život kojeg je tražila bježeći iz ratom devastirane Sirije. Iz turskog Izmira je krenula brodom za Grčku.

U dokumentarcu "Exodus: Our Journey To Europe" u kojem izbjeglice pričaju o svojim iskustvima na putu prema slobodi i životu, djevojčica je ispričala svoje iskustvo.

S Isra'aom je cijeli put prešla i njezina sestra u invalidskim kolicima. Djevojčica je ispričala kako je dvoje djece koja su putovala s njima umrlo od hladnoće na srpsko-hrvatskoj granici. Kako je rekla, žene i djeca su doslovno skakali kako bi se ugrijali.

"Pronašli smo šator i zapalili vatru. Dvoje je djece umrlo od hladnoće na hrvatsko-srpskoj granici", ispričala je Isra'a, koja je toliko vremena provela na putu da joj se sve pomiješalo.

"Kad smo putovali nisam znala gdje sam. Iz busa bismo ulazili u vlak i tako u krug", rekla je i dodala kako je s obitelji čekala danima da se otvori hrvatska granica.

Pješačili kilometrima po kiši i blatu

Nakon što je granica otvorena, izbjeglice su satima pješačile po kiši i dubokom blatu.

"Rekli su nam da moramo hodati samo jedan kilometar, a na kraju smo ih propješačili deset", otkrila je djevojčica te dodala kako je na slovensko-hrvatskoj granici jela zagoreni kukuruz kako bi preživjela.

Njezin dom u Aleppu je sravnjen sa zemljom. Ona je morala na ulici prodavati cigarete kako bi skupila novac za put do Grčke.

Nakon mjeseci muke, Isra'a i obitelj stigli su do Austrije, gdje su pjevali i plesali od sreće.

"Nema više hodanja, nema više granica", priča djevojčica koja sa svojom obitelji trenutačno u Njemačkoj čeka hoće li joj biti odobrena viza.

Pročitajte više