Djevojka iz BiH umrla od posljedica svinjske gripe

Foto: Google Maps/FaH

DVADESETSEDMOGODIŠNJA djevojka iz Banovića u BiH preminula je u Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli od virusa H1N1, poznatijeg kao svinjska gripa, piše portal Klix. U proteklih nekoliko dana još tri osobe su preminule u Tuzli, ali je riječ o influenci tipa A i B.

Uz 27-godišnju pacijenticu, na UKC-u u Tuzli su preminule i dvije ženske osobe od virusa teške gripe s područja Tuzle i Živinica, dok je treći pacijent iz Kantona Sarajevo. U tuzlanskoj bolnici trenutno se nalazi 15 pacijenata, od kojih je kod njih pet izdvojen H1N1 virus.
 
Visoka temperatura, izrazito jaka glavobolja i bolovi u rukama i nogama
 
Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Maida Mulić rekla je da je epidemiološka situacija u tom kantonu nesigurna te istaknula da je pojava virusa H1N1 evidentna. Načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla Sead Ahmetagić kazao je da virus H1N1 karakteriziraju visoka temperatura koja može ići i preko 40 stupnjeva, izrazito jaka glavobolja te jaki bolovi u rukama i nogama.
 
"Ljudi koji su se do jučer kretali i radili danas padaju kao pokošeni. Najčešće nakon trećeg dana bakterijske infekcije dolaze upale pluća, sinusa, uha i drugih organa", rekao je Ahmetagić naglasivši da je riječ o lako prenosivom virusu koji se najčešće prenosi rukama i kapljičnim putem.
 
I sezonska gripa može biti iznimno opasna
 
"Prema izvještajima Zavoda za mikrobiologiju, do 9. veljače je uglavnom bio predominantan virus influence tipa B. Kod izoliranih pacijenata prisutan je virus influence tipa A, a između ostalog kod jednog pacijenta je dokazan pandemijski soj virusa influence A. Nadamo se da će u nadolazećem razdoblju doći do smanjenja broja oboljelih", rekao je Ahmetagić, naglasivši i da sezonska gripa može dovesti do teških oblika i smrti.

Pročitajte više