Đukanović: Crna Gora za savez neovisnih država

CRNOGORSKI premijer Milo Đukanović najavio je kako će tema skorašnjih razgovora dužnosnika državne zajednice Crne Gore i Srbije biti deblokada procesa približavanja europskim integracijama te da će taj razgovor neizbježno voditi ka pitanju odnosa Crne Gore i Srbije, istaknuvši da je najbolji model njhovih budućih odnosa savez neovisnih država, piše u utorak crnogorski tisak.

"Mi smo beogradskim partnerima već ranije najavili koji je naš interes. Tema može biti deblokada procesa europskih integracija Srbije i Crne Gore. Istodobno, taj razgovor, prema našem viđenju, neizbježno kao temu postavlja pitanje odnosa Srbije i Crne Gore", kazao je u ponedjeljak navečer, prigodom otvaranja Međunarodnog TV festivala u Baru, crnogorski premijer. On je ponovio službeno stajalište Podgorice "da bi najbolji model odnosa Crne Gore i Srbije bio u savezu međunarodno priznatih država".

"Nismo isključivi. Nudimo argumente i spremni smo čuti argumente druge strane. Čini mi se da je najvažnije da do dijaloga dođe. Uvjeren sam da vlade u Crnoj Gori i Srbiji imaju demokratski kapacitet da se dogovore oko onoga što je u zajedničkom interesu", kazao je Đukanović.

I crnogorski predsjednik Filip Vujanović, nakon susreta s predsjednikom Albanije Alfredom Moisiuom u ponedjeljak u Tirani, rekao je kako se "bolji politički i gospodarski učinci mogu ostvariti ako nakon razgovora Podgorice i Beograda dođe do uspostave nezavisne Crne Gore ili saveza nezavisnih država".

Dvojica predsjednika su u razgovorima posebnu pažnja posvetila regionalnoj stabilnosti, a ocijenjeno je i da se problem Kosova mora riješiti što ranije.

(Hina) xdram ybr

Pročitajte više