Đukanović ne očekuje sankcije zbog izvješća Carle del Ponte

CRNOGORSKI premijer Milo Đukanović uvjeren je da rasprava na sjednici Vijeća sigurnosti o suradnji s Haškim tribunalom neće rezultirati sankcijama ni za Srbiju niti za Crnu Goru, te da se kritika u izvješću glavne haške tužiteljice na odnose na Crnu Goru.

"Ne očekujem bilo kakve posljedice za Crnu Goru. Čak i kada bi u Vijeću sigurnosti prevagnula logika kažnjavanja zbog nedovoljne suradnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) s Haškim tribunalom, apsolutno sam siguran da postoje svi mehanizmi da se Crna Gora kao pozitivan primjer izuzme od bilo kakvih posljedica", kazao je Đukanović u utorak navečer novinarima u Bijelom Polju, komentirajući izvješće glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Đukanović vjeruje da će se SCG pružiti još jedna šansa i još malo vremena da postigne bolje rezultate u suradnji s Haškim tribunalom, te dodaje da se ocjene iz izvješća odnose prvenstveno na Srbiju.

"Nama je jasno da se čitav problem locira i veže isključivo uz Srbiju. Pred Vijećem sigurnosti govori se o onoj državi koja je međunarodno-pravni subjekt, Srbiji i Crnoj Gori. Potpuno je, međutim, jasno da se ni minimalna odgovornost za nesuradnju s Tribunalom ne može odnositi na Crnu Goru", kazao je Đukanović.

Crnogorski premijer je ponovio da je Crna Gora do sada ispunila sve obveze prema Haškom tribunalu.

Pročitajte više