Đukanović očekuje dodatne informacije o stajalištima EU

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je kako očekuje da na sutrašnjem sastanku s povjerenikom za proširenje EU Ollijem Rehnom dobije dodatne informacije vezane uz održavanje crnogorskog referenduma, prenose u ponedjeljak crnogorski mediji.

Đukanović očekuje da sazna "još koju riječ više u odnosu na ono što je već službeno priopćenje Europske komisije (EK)" vezano uz pozitivno mišljenje Komisije o Studiji o izvedivosti za Srbiju i Crnu Goru, prenose mediji.

Visoki dužnosnik EU Olli Rehn boravi u ponedjeljak Beogradu, a kako je najavljeno, u utorak bi se u Podgorici trebao sastati s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem i predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem.

Đukanović također očekuje da će na sastanku šefova diplomacija Europske unije (EU) biti potvrđena odluka Europske komisije (EK) o odobravanju studije o izvedivosti i nastavku razgovora o daljnjim aktivnostima na putu ka europskim integracijama, ali je i upozorio da to neće značiti mnogo ukoliko ne bude nastavljena još odgovornija suradnja s svim međunarodnim institucijama. Đukanović očekuje da će srpska Vlada nastaviti surađivati s tim institucijama, uključujući i Haški tribunal.

"EK je završila svoj dio posla i ostalo je da u idućih nekoliko dana Vlade Srbije pokuša ispuniti pretpostavku na kojoj se i insistiralo zbog pozitivne Studije izvodljivosti", kazao je Đukanović misleći na suradnju s Haagom.

Podgorički dnevnik Dan, međutim, piše kako će Europska unija (EU) protivljenje neovisnosti Crne Gore pokazati predlaganjem visokih kriterija za održavanje referenduma i da, ako Crna Gora želi biti samostalna, za tu opciju glasa oko 200 hiljada građana.

""Europa smatra da je 55 posto upisanih birača koji će se izjasniti za neovisnost kompromisno rješenje koje bi Crna Gora morala prihvatiti", piše Dan.

(Hina) xdram ybr

Pročitajte više