Đukić o sporazumu o zaštiti manjina

PREDSJEDNIK Srpske narodne stranke (SNS) Milan Đukić danas je ocijenio da susret premijera Ive Sanadera s premijerom SiCG u Beogradu nije bio povijesni, baš kao ni Sporazum o zaštiti nacionalnih manjina koji je ondje potpisan.

Đukić je na konferenciji za novinare u SNS-u ocijenio da je to "bila tek usiljena bilateralna dekoracija".

"Divne riječi prosipaju se o međusobnoj suradnji, a ni jedna država nije povukla optužbe o kolektivnoj odgovornosti", rekao je Đukić govoreći o proteklom ratu.

Đukić je ustvrdio da uzajamne posjete proizlaze iz očekivanja Europske unije koja traži da susjedne države bolje surađuju. "Puna zaštita manjinskih identiteta desit će se kada to bude produkt političke volje i društva unutar jedne i druge države", smatra on.

Đukić je naglasio da je ove godine mali postotak povrata imovine srpskoj manjini i napomenuo da je 42 posto izgubilo pravo na stan. Dodao je i kako je u 2005. obećano više, ali da je osigurano 619 milijuna kuna što je manje novca u proračunu nego ove godine.

Za nedavni incident beogradskih studenata sa slikom Draže Mihajlovića na Trgu bana Jelačića i paljenje kombija srpskih plivača rekao je da su "odraz političke pozadine" i dodao da se upravo zato povjerenje mora izgrađivati korak po korak.

"Treba iznaći put kako integrirati Srbe u hrvatsko društvo", ustvrdio je Đukić i napomenuo da je SNS protiv svake getoizacije Srba u Hrvatskoj ocijenivši da to ne može biti pitanje samo trojice zastupnika u Saboru i premijera.

Pročitajte više